Közélet

Kedvezőbb elbírálás a megváltozott munkaképességű személyeknél

Kedvezőbb elbírálás a megváltozott munkaképességű személyeknél

2014. január 7., kedd
Kedvezőbb elbírálás a megváltozott munkaképességű személyeknél

A parlament az év végén elfogadta azt a jogszabály módosítást, mely a megváltozott munkaképességűek egy újabb csoportjának kedvez: akik a meglévő, 40%-os egészségkárosodásuk mellett eddig azért nem kaphattak rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátást, mert az elmúlt öt évben nem rendelkeztek három év biztosítási idővel, most ismét jelentkezhetnek a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervénél.

Sajnos nagyon sok olyan beteg, fogyatékkal élő személy van, akik önhibájukon kívül, betegségükből adódóan kerültek ki az elmúlt 3-4 évben a munka világából, de nem vethettek igénybe semmilyen ellátást, mert nem volt meg az ehhez szükséges biztosítási idő. Ők kerülnek most kedvezőbb helyzetbe az új szabályozással, ugyanis most már nem csak az elmúlt 5 évben lehet bizonyítani 3 év biztosítási időt az ellátás megállapításához, hanem az ügyfél abban az esetben is jogosult lesz rá, ha 10 éven belül 7 év, vagy 15 éven belül 10 év biztosítási idővel rendelkezik. A változtatásban leginkább a 45-60 év közötti személyek érintettek, kik sok esetben több évtizedes biztosítási előzménnyel rendelkeznek, azonban a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül betegségük miatt nem tudtak dolgozni. A változás miatt Kormányhivatalunk Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve várja Szegeden a Deák Ferenc u. 17. szám alatti ügyfélszolgálati helyén, illetve Hódmezővásárhelyen az Andrássy út 33. szám alatt mindazok jelentkezését, kik korábban a biztosítási idő hiánya miatt elutasításban részesültek, azonban a kedvező módosítás alapján, január 1-étől esetlegesen rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra lehetnek jogosultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.