Írjon nekünk

Közélet

Kamatoztak a talentumok a Talentumnál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

talentum_thumbMint minden szervezet, úgy a Talentum Alapítvány is visszatekint az év vége előtt az esztendőre. A 2013-as év a növekedés éve volt a civil szervezetnél, köszönhetően a stratégiában kitűzött célok elérésének. Számos támogató, partnerszervezet és önkéntes segíti a munkatársak tevékenységét, akiknek ezúton is köszöni a Talentum Alapítvány az önzetlen segítséget – olvasható a portálunknak eljuttatott közleményben.

A Talentum Alapítvány évértékelőjét alább olvashatják!

“A Talentum Alapítvány működteti a Csongrád Megyei Önkéntes Centrumot, ahol az önkéntesek toborzásán és a fogadó szervezetek regisztrációján keresztül az önkéntes közvetítés áll a középpontban. Ez évben 237 személynek kínált önkéntes lehetőséget, mintegy 73 fogadó szervezetnél. E mellett az érdeklődők különböző önkéntes programokba kapcsolódtak be: kórházi önkéntesként betegsegítő szolgálatot láttak el a klinikai osztályokon, szomszédsági önkéntesként megyeszerte szomszédsegítő és támogató szerepet töltöttek be, multiplikátor önkéntesként a középiskolákban népszerűsítették az önkéntesség és a közösségi szolgálat fontosságát, az év vége felé pedig színházi önkéntesnek lehetett jelentkezni, akik a januári Othello darabban jelennek meg statisztaként a színházban. Rövidebb önkéntes akcióink közül a legsikeresebbek a fodrász és kozmetikus tanulók szépítő akciója egy nyugdíjas otthon lakóinak, Add a hangod! – Legyél Te is önkéntes! – felolvasás látássérülteknek és a vadasparki intergenerációs séta időseknek fiatal önkéntesek kíséretében.

Ha Ön is részese volt önkéntes tevékenységnek, akkor biztosan érezte, hogy milyen nagyszerű érzés jót tenni másoknak, ha nem, akkor próbálja ki, mert felejthetetlen élmény lesz! Önkéntesnek jelentkezni bármely az Önkéntes Centrumban vagy az általunk mentorált Megyei Önkéntes Pont Hálózat tagjainál lehet a megye 12 településén.

Szervezetünk másik kiemelt területe a civil kapacitásfejlesztés. Ennek keretében a fent említett önkéntes tevékenységekhez 146 önkéntest képeztünk ki, civil szervezetek munkatársainak nonprofit menedzsment képzést és információs napokat tartottunk. Újdonság volt szeptemberben az I. Csongrád Megyei Civil Nyári Egyetem megszervezése. Akkreditált felnőttképzési intézményként számos iskolában tanári felkészítés valósult meg az iskolai közösségi szolgálatról.

Új feladatként tűztük ki a forprofit és nonprofit szektor közötti párbeszédet, amelyhez 3 szektorközi fórum és az I. Vajdasági-Magyar CSR konferencia adott lehetőséget. Emellett a CSR (vállalatok társadalmi felelősségvállalása) keretein belül 6 akciót szerveztünk a szektorközi együttműködés jegyében.

2013 őszén nyitotta meg a kapuit a Talentum Tini Tanoda, ahol általános és középiskolás diákok délutáni fejlesztése valósul meg. Az elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportnak szóló tanodába számos lelkes diák jár, akik szeretnének a tanulás során fejlődni, jobb eredményeket elérni. A tanoda nagy hangsúlyt fektet a személyiségfejlesztésre, a közösségépítésre és a fiatalok aktív társadalmi életre nevelésére. Tanáraink a tantárgyi fejlesztések mellett a fiatalokat mentorálják, segítik a tinédzser korban eligazodni az ifjú generációt, életükben felmerült kérdésikre együtt keresik a válaszokat.

Az év során új szolgáltatási területet alakítottunk ki, amelynek következtében 2014-től munkaerőpiaci csoportos foglalkozásokat (pályaorientációs, reintegráló, újraorientáló, pályamódosító tréningek) és egyéni tanácsadásokkal (pályatanácsadás, mentorálás) segítjük azokat, akik a munkaerőpiacon hatékonyabban szeretnék megtalálni a helyüket. A szervezet ez évben EFQM minőségbiztosítási rendszert vezetett be a szolgáltatás hatékonyabb ellátása érdekében.
A Talentum Alapítvány küldetése a dél-alföldi régióban tevékenykedő önkéntesek és nonprofit szervezetek munkájának segítése képzésekkel, tanácsadással, illetve a Csongrád megyében élőknek biztosított fejlesztő szolgáltatásokkal. Így 2014-ben is értékes, aktív és eseményekben gazdag kínálattal várja a hozzá forduló érdeklődőket.

Köszönjük kollégáink és önkéntes segítőink 2013-as önzetlen munkáját!” – írta a közleményben Balogh Edit, az alapítvány elnöke.

Kommentek

Közélet

Szegeden is éttermek zárnak be, mert nincs minőségi szakember a piacon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vajon lassan hiányszakmának minősül a szakács is a napfény városában? Az elmúlt hetekben több étterem is bezárt Szegeden és környékén, mi pedig utánajártunk, mi okozhatja, vagy okozhatta a problémát. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Ez a medve nem az a medve- már hárman vannak legalább- VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vasárnap hajnalban egy medve sétált Miskolcon. A szakemberek azt kérik, ha valaki medvét lát a Sajó mentén, értesítse a természetvédelmi őröket – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményében. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Jó reggelt Szeged: újra úton a medve!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hogy fér meg egy napba egy medve, a Viszkis és négy meccs? Mutatjuk! Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál