Egyház

Ferenc pápa igazságot, békét és hitet sürgetett a világban az újévi szentmisén

Ferenc pápa igazságot, békét és hitet sürgetett a világban az újévi szentmisén

2014. január 1., szerda
Ferenc pápa igazságot, békét és hitet sürgetett a világban az újévi szentmisén

Az egyház küldetéséről beszélt Ferenc pápa szerdán, az év első szentmiséjén a római Szent Péter-bazilikában.

Szűz Mária istenanyaságának ünnepén a katolikus egyházfő Jézus és "mindannyiunk édesanyjának" oltalmába ajánlotta a világot, amely - ahogy a pápa homíliájában fogalmazott - mindenekelőtt "igazságra, békére és Istenre éhezik és szomjazik". A hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában az egyházfő felidézte az 5. században tartott efezusi zsinatot, mely kihirdette Mária istenanyaságát.

Ferenc pápa

arra emlékeztetett, hogy ezt követően épült a római Santa Maria Maggiore-bazilika, a nyugati világ első Mária-kegyhelye, ahova pápává választása óta az egyházfő is gyakran jár imádkozni. Mária kezdettől fogva kíséri az egyház útját, nehézségek és homály közepette is, amikor a hitet fenyegetés éri - mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy miközben a tanítványok hitét bizonytalanság rendítette meg, Szűz Mária hite rendíthetetlen maradt. Ferenc pápa arra biztatta egyházát, hogy a Mária sugallta örömteli misszióval végezze szolgálatát "jókat és rosszakat egyaránt szeretve". Homíliája végén Ferenc pápa arra kérte a hívőket, háromszor ismételjék meg azt, hogy Mária Isten anyja - ahogyan egykor az efezusi hívők is tették. A szentmisén három kisfiú járult az oltárhoz napkeleti bölcsnek öltözve: a három apró király többek között tömjént adott át a misét bemutató pápának. Az egyház január elsején ünnepli a béke világnapját - az idén immár 47. alkalommal. A Vatikán már december első felében nyilvánosságra hozta Ferenc pápa erre a napra írt, A testvériség a béke alapja és útja című üzenetét. A Szent Egyed közösség tagjai szerdán a világ 78 országában, 700 városban tartottak békemenetet. A menet célállomása Rómában a Szent Péter tér volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.