Egy “homoki” monostor kincsei Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kiallitas20_gsA középkorba utazhatunk vissza, ha meglátogatjuk a Fekete Ház új tárlatát, és elmerülünk a kolostorok kincsei között.

Egy kolostor kerengőjében sétálhatnak, bűn- és erénytálakat, titkos pecsétet, griffmadárral díszített övcsatot, középkori pénzeket, korabeli fegyvereket, használati tárgyakat, lószerszámokat, munkaeszközöket és többszáz éves gyerekrajzokkal telekarcolt burkolólapot is láthatnak, virtuálisan pedig egy monostorba is beléphetnek azok, akik a szegedi Fekete Házban megtekintik a Kolostorok kincsei című kiállítást.

A 12-13. századi dél-alföldi régészeti leleteket felvonultató tárlatot január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója és Rosta Szabolcs régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum vezetője. Az interaktív tárlaton közel 150 tárggyal találkozhatnak az érdeklődők, melyek a Bugacpusztán állt Pétermonostor korába repítik vissza a látogatót. A kiállítás kincsei a kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének részei.

„Egy mérföldkő, hiánypótló tárlat amit itt láthatnak az érdeklődők, hiszen igazán jelentős régészeti kiállítás régen volt már Szegeden, a Fekete Házban pedig talán egyáltalán nem” – mondta el köszöntőjében Fogas Ottó. A kecskeméti múzeum igazgatója arról beszélt, egy pályázat keretében keresték fel Vajdaságból, hogy egy határon átnyúló projekthez kellene monostort ásni. „Szerencsénk volt, hogy Bugac mellett feltűnt egy monostor dombnak nevezett temető, ahol a bugaci polgármester lelkesedésével és a megyei önkormányzat támogatásával sikeres ásatásokban foghattunk” – emlékezett Rosta Szabolcs. Az ünnepi megnyitón az SZTE Zeneművészeti Karának gregorián együttese lépett fel, majd a múzeumigazgatók megköszönték a tárlat kurátorának, Lajkó Orsolyának a munkáját.

no images were found

Előző sztori

SZerinTEd? – Kovács Anita válaszol

Következő sztori

Gyöngyszem lett a nevesincs terecske a szegedi evangélikus templomnál

Legutóbbi hasonló cikkek