Közélet

Bugár: a választások éve lesz 2014

Bugár: a választások éve lesz 2014

2014. január 4., szombat
Bugár: a választások éve lesz 2014

Nem volt könnyű év a 2013-as a szlovákiai magyarok számára, főként amiatt, mert Robert Fico kormánya kihátrált a kisebbségi politika terén tett ígéretei mögül - mondta az MTI-nek adott évértékelő nyilatkozatában Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint 2014-ben a szlovákiai történéseket leginkább három "fontos" választás befolyásolja majd.

A Most-Híd politikusa szerint a 2013-as évet Szlovákiában kisebbségi szempontból az jellemezte, hogy a szlovák kormány folyamatosan felrúgta a kisebbségi politika terén tett vállalásait, aminek szerinte több jellemző példája is volt. Ezek sorában említette, hogy Ficóék nem támogatták pártja azon törvényjavaslatát, amellyel véleményük szerint meg lehetett volna teremteni a vasúti kétnyelvűséget, vagyis azt, hogy a vasútállomások nevei egy adott kisebbség nyelvén is feltüntethetők legyenek. Hasonló példaként említette a Most-Híd jelöltje által betöltött kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának leépítését is. Megítélése szerint a tavalyi év hozadékai között több pozitívum is volt. Kiemelte ezek közül, hogy a megyei választások során pártjának és a Magyar Közösség Pártjának (MKP) együttvéve több magyar képviselőt sikerült bejuttatnia a megyei önkormányzatokba mint négy évvel korábban az MKP-nak. "Ez a választás azt is megmutatta, hogy érdemes együttműködni, hiszen északon sikerült bejuttatnunk roma és ruszin képviselőjelöltünket is" - hangsúlyozta Bugár Béla. Elmondta: a tavalyi évet tekintve nem lehet közeledésről beszélni az MKP és a Most-Híd között. Véleménye szerint ennek az volt az oka, hogy "az MKP elutasította a koalíció létrejöttét" a megyei választásokon. Hozzátette: arra utaló jeleket lehet tapasztalni, hogy 2014-ben sem jön létre együttműködés a két párt között. A politikus a pozsonyi törvényhozás által decemberben jóváhagyott új közoktatási törvényhez köti a tavalyi esztendő leginkább pozitív eredményét és legsötétebb pillanatát is.

Bugár Béla

szerint a kisebb létszámú vidéki iskolák jelentős részének, köztük a magyar oktatási nyelvű kisiskolák mintegy harmadának leépítésére vezető új szabályozás elfogadása "fekete dátumként kerül be a történelembe". Ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény elfogadása elleni közös fellépés az év legpozitívabb jelensége volt. "A jogszabály elleni tüntetésen civil szerveződések és a két magyar párt is részt vett" - emlékeztetett. A politikus szerint a szlovákiai történéseket 2014-ben leginkább három választás, a márciusi államfőválasztás, a májusi európai parlamenti választás, illetve a novemberi helyhatósági választás befolyásolja majd. Bugár Béla ezzel összefüggésben, pártja várható eredményeit latolgatva elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy az MKP saját, magyar államfőjelöltet indított

Bárdos Gyula

személyében, mert ezzel megítélése szerint csökkentette a Most-Híd által is támogatott szlovák kereszténydemokrata

Pavol Hrusovsky

esélyeit arra, hogy bejusson az elnökválasztás második fordulójába. Szlovákia 12 európai parlamenti képviselőt küldhet Strasbourgba. A Most-Híd-nak jelenleg nincs képviselete az EP-ben. Bugár Béla elmondta, pártja a májusi EP-választáson a 12 mandátumból egy képviselői helyet szeretne megszerezni. A novemberi helyhatósági választásokon a párt azzal számol, hogy Dél-Szlovákiában sikerül megőrizniük a négy évvel korábban elért pozíciójukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.