Közélet

A szerbiai kulturális javak közé sorolták Tito könyvtárát

A szerbiai kulturális javak közé sorolták Tito könyvtárát

2014. január 27., hétfő
A szerbiai kulturális javak közé sorolták Tito könyvtárát

Felkerült a kiemelt jelentőségű szerbiai kulturális javak listájára Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök teljes könyvtára - közölte hétfőn a Jugoszláv Történeti Múzeum.

A múzeum közleménye szerint a könyvtár "kiemelt kulturális és történelmi értéket hordozó egyedi gyűjtemény". A mintegy 15 ezer kötetet Jugoszlávia "örökös elnöke" 1940 és 1980 között gyűjtötte össze, a könyveket főleg a szerzőktől, illetve a látogatóba érkező diplomáciai képviselőktől és politikusoktól kapta ajándékba. Különösen érdekesek azok a könyvek - fogalmaz a közlemény -, amelyeket a kor meghatározó személyiségei láttak el kézjegyükkel. Az ajándékozók között szerepel

Winston Churchill, Indira Gandhi, Jasszer Arafat

és

Dzsaváharlál Nehru

is. A gyűjtemény nagyon változatos, a szépirodalom, a történelem, a művészetek, a filozófia, a vallás és a politika mellett ritkaságnak számító kiadványok, enciklopédiák, szótárak és lexikonok is helyet kaptak a több mint 11 ezer címet tartalmazó könyvtárban - írta a Jugoszláv Történeti Múzeum. A leírás szerint a könyvtárban kiemelt helyen szerepelt a marxista irodalom, így Karl Marx Tőkéjének első kiadása, valamint a teljes

Marx-

életmű, illetve

Friedrich Engels

és

Vlagyimir Iljics Lenin

összes műve, de megtalálható Tito könyveinek egy-egy példánya, és annak minden fordítása is. A gyűjtemény egyelőre kizárólag a Tito életével és az egykori Jugoszlávia történelmével foglalkozó kutatók számára hozzáférhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.