A szerb elnök szerdán írja ki a rendkívüli választásokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tomislav Nikolic szerb elnök kedden kijelentette, hogy minden valószínűség szerint másnap kiírja az előre hozott parlamenti választásokat – közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

Nikolic azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy Ivica Dacic miniszterelnök és Aleksandar Vucic kormányfőhelyettes személyesen adta át neki a szerb kormány indítványát, amely a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozott. A dokumentum szerint a jelenlegi kormány 2012 júliusa és 2014 januárja között számos jelentős eredményt ért el, a választásokra pedig azért van szükség, hogy a megkezdett reformokat és a kitűzött célokat minél gyorsabban meg lehessen valósítani. “A parlament feloszlatását, új választások kiírását, valamint a nép akaratával összhangban álló új kormány megválasztását javasoljuk” – olvasható az indítványban.

Tomislav Nikolic a dokumentum átvételekor közölte: egyetért azzal, hogy meg kell vizsgálni a jelenlegi kormány legitimitását, és új erőre van szükség a reformok folytatásához. Kiemelte: mindenki tisztában van azzal, hogy a kormány eddig sokat tett, és számos célt megvalósított, amelyek közül az egyik legfontosabb a csatlakozási tárgyalások megkezdése az Európai Unióval. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy ezt a kormányt tavaly nyáron már átalakították, és most ellenőrizni kell annak legitimitását. “A választásokat követően pedig azok, akiket megválasztanak, a mostani kormány által lefektetett szilárd és kemény alapokon folytathatják az európai Szerbia építését” – fogalmazott.

“Holnap (szerdán) nyilatkozni fogok, mert a kormány azt szeretné, hogy ezt a problémát gyorsan megoldjuk, szinte mindegyik frakció azt szeretné, hogy a parlamenti választásokat minél hamarabb megrendezzük, én pedig – ahogy mindig – tiszteletben fogom tartani a szerb alkotmányt, ezért minden valószínűség szerint már holnap (szerdán) tájékoztatni fogom Önöket a rendkívüli parlamenti választások időpontjáról” – mondta az újságíróknak Nikolic.

Előző sztori

Kósa: demokráciában nem fenyegetőzünk kötéllel

Következő sztori

Áprilisban ítélhetik el az apátfalvi rendőrgázolót