Közélet

A szerb elnök szerdán írja ki a rendkívüli választásokat

A szerb elnök szerdán írja ki a rendkívüli választásokat

2014. január 28., kedd
A szerb elnök szerdán írja ki a rendkívüli választásokat

Tomislav Nikolic szerb elnök kedden kijelentette, hogy minden valószínűség szerint másnap kiírja az előre hozott parlamenti választásokat - közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

Nikolic

azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy

Ivica Dacic

miniszterelnök és

Aleksandar Vucic

kormányfőhelyettes személyesen adta át neki a szerb kormány indítványát, amely a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozott. A dokumentum szerint a jelenlegi kormány 2012 júliusa és 2014 januárja között számos jelentős eredményt ért el, a választásokra pedig azért van szükség, hogy a megkezdett reformokat és a kitűzött célokat minél gyorsabban meg lehessen valósítani. "A parlament feloszlatását, új választások kiírását, valamint a nép akaratával összhangban álló új kormány megválasztását javasoljuk" - olvasható az indítványban. Tomislav Nikolic a dokumentum átvételekor közölte: egyetért azzal, hogy meg kell vizsgálni a jelenlegi kormány legitimitását, és új erőre van szükség a reformok folytatásához. Kiemelte: mindenki tisztában van azzal, hogy a kormány eddig sokat tett, és számos célt megvalósított, amelyek közül az egyik legfontosabb a csatlakozási tárgyalások megkezdése az Európai Unióval. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy ezt a kormányt tavaly nyáron már átalakították, és most ellenőrizni kell annak legitimitását. "A választásokat követően pedig azok, akiket megválasztanak, a mostani kormány által lefektetett szilárd és kemény alapokon folytathatják az európai Szerbia építését" - fogalmazott. "Holnap (szerdán) nyilatkozni fogok, mert a kormány azt szeretné, hogy ezt a problémát gyorsan megoldjuk, szinte mindegyik frakció azt szeretné, hogy a parlamenti választásokat minél hamarabb megrendezzük, én pedig - ahogy mindig - tiszteletben fogom tartani a szerb alkotmányt, ezért minden valószínűség szerint már holnap (szerdán) tájékoztatni fogom Önöket a rendkívüli parlamenti választások időpontjáról" - mondta az újságíróknak Nikolic.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.