/

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is megyénk értékei között + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ertekeink_muzeum01_gsA Hungarikum Bizottság elé terjesztik a szegedi papucsot – többek között erről döntött az értéktár bizottság. Csongrád megyében egy kiadványban is összegyűjtötték, mi mindent vettek fel eddig a helyi értékek sorába.

Tizenhat javaslatról döntött a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság januári 31-i ülésén, Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő javaslatára a szegedi papucsot és a kajak-kenu sportot is felvették a listára. Előbbit a Hungarikum Bizottság elé is terjesztik, hogy ne pusztán a helyi értékek között jelenlen meg. „Évtizedek óta világelsők vagyunk a kajak-kenu sport terén, s úgy gondolom, a magyarság csúcsteljesítményeinek is helye van az értékek között. A szegedi papucs különlegességét pedig nem hiszem, hogy be kellene mutatni az itt élőknek. A bizottság arról is határozott, hogy a szegedi papucsot hungarikumnak javasolja” – nyilatkozta portálunknak Bohács Zsolt a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság ülését követően.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke emlékeztetett, az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a hungarikumtörvényt, melynek célja, hogy a magyarországi termékeket, hagyományokat és szellemi teljesítményeket egy csokorba gyűjtsék össze. Bárki javaslatot tehet az értéktárba történő felvételről, s ezek közül a legjobbak lehetnek a hungarikumok. A folyamat úgy zajlik, hogy a megyei értéktár bizottság dönt a megyei értéktárba történő felvételről, ezen nemzeti értékek később bekerülhetnek az úgynevezett Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság tagjainak döntése alapján akár a hungarikumok sorába is.

„Csongrád megye tele van értékkel, korábban javasoltuk a tanyasi életformát, a csongrádiak a kubikus kultúrát az értéktárba való felvételre. Immár a Magyar Értéktárat gazdagítja a makói hagyma, melyből akár hungarikum is lehet” – fogalmazott Balogh László. A megyei értéktár bizottság tagja szerint azért fontos csokorba gyűjtenünk értékeinket, hogy ne feledkezzünk meg róluk. Példaként elmondta, ő még látott kubikust munka közben, de a fia már nem és az unokája már csak fotókon keresztül ismerheti meg a kubikusok munkáját, életét.

ertekeink_muzeum07_gs

„Látványosan bővül a Csongrád Megyei Értéktár, melybe továbbra is várjuk az ajánlásokat. Egyre büszkébbek lehetünk arra, hogy ebben a megyében élünk” – fogalmazott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki egy különleges kiadványt is bemutatott. Egy kihajtható dossziéban külön lapokon szerepelnek a megyei értéktárba már felvett értékek, melyek sora folyamatosan bővül. Ezek között szerepel többek között a tanya, mint tradicionális gazdálkodási életforma, a kiszombori Rónay kúria, az agarászat, a Csaj-tó, a Pick és a Herz téliszalámi.

Tovább gyűjtik az értékeket

„Nekünk kell felmutatnunk értékeinket, senki nem fogja ezt helyettünk megtenni” – jegyezte meg Magyar Anna. A sajtótájékoztatóra egy mindszenti családot invitáltak, akik bodzából készült szörpöket, illetve lekvárokat mutattak be. Ők nem jelentkeztek még az értéktárba, pedig mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékekre.

Rácz Erikától megtudtuk, a lekvárokat rézüstben főzik ki, de kínálnak padlizsánkrémet és paprikából készült ínyencségeket is. Megtudtuk, a parázson sült paprikát balzsamecetes lében áztatják és olívaolajba teszik el. A család fő profilja azonban a bodzából készült finomságok, kóstoltunk például mentás bodzaszörpöt. Fóris Malya elmondta, nemcsak a virágot dolgozzák fel, hanem a bodza bogyóját is. A készítményeiket érdemes felrázni, mivel a virágpor leülepszik az üveg aljára.

no images were found

Előző sztori

Optikai agykutás, sugárzások, szuperlézer – ismét Fizika Napja Szegeden!

Következő sztori

Önkénteseket keres a szegedi színház