Közélet

A monetáris tanács várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot

A monetáris tanács várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot

2014. január 19., vasárnap
A monetáris tanács várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot

Piaci elemzők várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden tovább csökkenti, újabb történelmi mélypontra mérsékeli az alapkamatot.

A Reuters által megkérdezett elemzők mindegyike azzal számol, hogy a monetáris tanács folytatja a kamatcsökkentést a jövő keddi ülésén, a döntő többség szerint 10 bázispontos lesz a kamatvágás. A felmérésbe bevont 20 elemző közül 16 szerint a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken a jelenlegi 3,0 százalékról. Négy szakértő ennél nagyobb, 20 bázispontos kamatcsökkentésre számít. A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő, december 17-i ülésén csökkentette 3,20 százalékról 20 bázisponttal 3,00 százalékra az alapkamatot. A tagok közül

Cinkotai János

és

Pleschinger Gyula

10 bázispontos,

Matolcsy György, Balog Ádám, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kandrács Csaba, Kocziszky György

és

Windisch László

20 bázispontos csökkentésre voksolt. A testület akkor úgy látta: az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése. A jegybanki alapkamat szintje kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés. A megkérdezettek szerint az MNB az áprilisban vagy májusban tartandó parlamenti választásokig folyamatosan csökkenti az alapkamatot. A megkérdezett budapesti elemzők többsége szerint a kamatvágási ciklus mélypontja 2,7 százalék lesz. Egy hónappal korábban 2,8 százalékos kamatcsökkentési végponttal számoltak. Az elemzők valamikor az év végéhez közeledve várnak kamatemelést, amely 2014 végén 3 százalék, 2015 végén 5 százalék lesz előrejelzésük szerint. Csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők úgy vélték: a hazai és a külső kockázati környezet, valamint az inflációs kilátások a piaci várakozásnál nagyobb, további 0,50 százalékpontnyi kamatcsökkentést tesznek lehetővé az MNB monetáris döntéshozó testülete számára, de ezzel közép- és hosszabb távon a jelenleginél valószínűleg gyengébb forintárfolyam is együtt jár majd. Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerdán Bécsben a Euromoney konferencián egy, a monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen kiemelte: a Fed eszközvásárlási programjának leépítése nem lesz hatással a magyar monetáris politikára, a "tapering" nem hoz magasabb jegybanki alapkamatot, a reálgazdasági folyamatok pedig tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.