Közélet

A mangalica az országimázs része

A mangalica az országimázs része

2014. január 27., hétfő
A mangalica az országimázs része
disznovagas06_gs

A mangalica az országimázs része, ezért a sertésstratégiában a kormány kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével, mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első találkozóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben, Budapesten.

A találkozón

Szász Jenő

, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte, a rendezvénnyel a Kárpát-medencei magyar gazdálkodók közötti együttműködést, az azonos érdekek hatékony érvényesítését kívánják fejleszteni. Elmondta, hogy a résztvevők kiemelt szerepet szánnak - a létrehozni kívánt Mangalicatenyésztők Nemzetközi Egyesületének keretében - a közös érdekek megfogalmazásának, a mangalicatenyésztés Kárpát-medencei összefogásának.

Feldman Zsolt

hangsúlyozta, a magyar nemzet értékei közé tartozó őshonos állatfajták olyan genetikai értéket képviselnek, amelyek a Kárpát-medence környezeti adottságai közepette alakultak ki az elmúlt évszázadokban. A Vidékfejlesztési Minisztérium igyekszik stabil hátteret biztosítani az őshonos állatok genetikai állományának megőrzésére és egyedszámuk növelésére, hasznosításuk elősegítésére. A mangalicatartók számára a génmegőrzési tevékenység támogatására az elmúlt három évben összesen alatt 400 millió forintot fizetett ki a tárca, és további 130 millió forintot biztosít tenyésztési célprogramok megvalósítására, mondta Feldman Zsolt. A sertésstratégia céljainak megvalósítása érdekében – melyben fontos szerepet játszik a mangalica is - a kormányzat egyebek között a genetikai állomány javítását, a minőségi magyar sertéshúst jelölő védjegy elindítását, a termékek piacra jutását segítő marketingprogramot, és még számos intézkedést valósít meg, melyek a magyar sertéságazat helyzetét hivatottak javítani. A mangalica termékek fejlesztése, népszerűsítése, hazai és külföldi rendezvények szervezése, valamint a mangalica eredetigazolási-minőségbiztosítási program kifejlesztése céljából a tárca szerződést kötött a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével, amely programok megvalósítása folyamatosan zajlik. A helyettes államtitkár megerősítette, a kormány minden támogatást megad a Kárpát-medencei gazdaszervezetek összefogásához, kapcsolatrendszerük, közös tudásbázisuk fejlesztéséhez, amelyek segítségével saját érdekeiket tudják érvényesíteni és munkájukat is hatékonyabban tudják végezni. A vidékfejlesztés területén az Európai Unió regionális együttműködésre törekszik, ami a határon túli magyar szervezetek összefogását mozdíthatja elő az anyaországi szervezetekkel.

Tóth Péter

, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta: a mangalicatenyésztés Magyarországon ma megelőzi a korát. Eredményként fogalmazta meg, hogy a „fair trade” mozgalommá alakult mangalicatenyésztésben már sikerült közös nevezőre hozni a legkisebb állattartót a nagy tenyésztőkkel, ebben sikeresen egységes a magyar nemzet határon innen és túl. A mangalica a magyar kultúra része. Az őshonos magyar sertésből készült prémiumtermékeink már az Egyesült Államoktól Japánig népszerűek. Elsődleges célunk jelenleg, hogy a mangalica továbbra is magyar termékként jelenjen meg a nemzetközi piacokon, és belőlük a magyar nemzetre asszociáljon a külföldi fogyasztó, fogalmazott Tóth Péter. A Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első találkozóján a magyarországi képviselők mellett részt vettek a külhoni magyar mangalicatenyésztők is. A most létrejött Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Tagozatának alapító tagjai vállalták a rendszeres szakmai információcserét és a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Találkozójának évenkénti megszervezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.