Vladimir Mülleré idén a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szokefalvi_nagy_bela_erem07_gsA Bolyai Intézet Tanácsa az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára idén Vladimir Müller senior kutatónak ítélte oda idén a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet.

A Bolyai Intézetet, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának matematikai tanszékcsoportját a múlt század két kiemelkedő matematikusa, Riesz Frigyes és Haar Alfréd alapította 1921-ben. Ők indították el az intézet folyóiratát, a mai napig sikeres Acta Scientiarum Mathematicarumot, mely az ország első nemzetközi matematikai folyóirata volt. Évről-évre a lap szerkesztőbizottsága tesz javaslatot arra, hogy ki kapja meg a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet. Idén Vladimir Müller senior kutató vehette át az elismerést.

Az érem átadásakor Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, ez az esztendő kétszeresen rendhagyó, megköszönte a család nevében Szőkefalvi-Nagy Béla századik születésnapja tiszteletére a Bolyai Intézet által rendezett konferenciát, és emlékeztetett, tizenöt éve nincs közöttünk a Kossuth-díjas matematikus.

A Lapis András szobrászművész alkotta érmet – amelyen az Acta 1998-as szerkesztőbizottságának névsorát örökítette meg a művész – évente olyan matematikusnak ítélik oda, aki a folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytatott.

Az indoklás szerint Vladimir Müller kutató kiemelkedő eredményeket ért el az operátorelmélet, a Banach és topológikus algebrák elmélete, valamint a spektrálelmélet területén. Több mint 140 cikket és egy monográfiát jelentetett meg. A szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban kilenc nagy hatású tudományos közleményt publikált, melyek közül több, Szőkefalvi-Nagy Béla munkássága által inspirált dolgozat a dilatációelméletet gazdagítja alapvető, jelentős eredményekkel.

no images were found

Előző sztori

Jogerősen négy és fél évre ítéltek egy adócsaló helvéciai autókereskedőt

Következő sztori

Karácsonyi díszbe öltöznek a szegedi trolik + VIDEÓK