Szegeden 25 picúr készül a karácsonyra a Bölcsőde utcában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

telapounnepseg09_gsA csecsemők, kisgyermekek gyermekotthonában ünnepeltek együtt a mikulással az otthon egykori lakói, a szakmai partnerek és a támogatók.

A szegedi Bölcsőde utcai Waltner Károly Gyermekotthonhonban mintegy száz gyermek és felnőtt ünnepelte meg a karácsonyt együtt, az otthont körbelátogatta a mikulás, a kicsik is készültek műsorral és egy zenekar is adott koncertet gyermekdalaiból. Az otthon egykori lakó és azok családjai, a szakmai partnerek és a támogatók is részt vettek az eseményen.

„Nálunk már hagyomány, hogy az ünnepek közeledtével egy közös találkozásra, beszélgetésre, állófogadásra látjuk vendégül, mindazokat, akik valamilyen módon kötődnek intézményünkhöz. A fenntartó részéről a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság megyei kirendeltségének munkatársai érkeztek hozzánk, gyermekjogi képviselő, a járási gyámhivatal munkatársai, a bölcsődék igazgatóságának képviselő és az önkormányzat szociális irodájának vezetője is velünk ünnepelt, a támogatók részéről a Délmagyarország lapigazgatója és főszerkesztője jelent meg” – sorolta a szervezeteket Kothencz Edina, a szegedi Dr. Waltner Károly Gyermekotthon vezetője. A megyei napilap kiadóigazgatója, Kóti Zoltán portálunknak elmondta, hogy játékokat (többek között a Pick-meccseken gyűjtött plüssöket), könyveket és ruhákat hoztak R. Tóth Gábor főszerkesztővel a kicsiknek. „Mikor a kislányomnak kerestünk óvodát, épp abban az időben látogattunk el ide is és az összes közösség közül, amit végigjártunk ennél elragadóbb nem volt” – utalt az igazgató az otthon légkörére.

„Nálunk egyhetes és hatéves kor közötti gyermekek nevelkednek, 34 férőhelyünk van, a teljes megyéből érkezhetnek hozzánk kicsinyek. Olyan apróságokat helyeznek el nálunk, akik valami miatt nem maradhatnak a szüleiknél, családjuknál. Az elsődleges célunk, hogy segítsünk nekik visszakerülni a vér szerinti rokonaikhoz. Az eredményeinkkel egy kicsit szeretnék dicsekedni, mert a hazakerülők egy harmada a vér szerinti szülőkhöz kerül, és 45 százalékuk örökbefogadó családokhoz. Akiknél szoros a vér szerinti szülőkkel való kapcsolat, nem fogadhatóak örökbe, ők nevelőszülőkhöz kerülnek. Az átmeneti időszaknak, amit nálunk töltenek a gyerekek a legfontosabb célja, hogy abban segítsünk nekik, hogy a végleges sorsuk rendezve lehessen, kerüljenek ki a szakellátásból. Az otthonunk jól felszerelt, integrált módon nevelünk fogyatékkal élő gyerekeket is. Összesen 25 gyermek lakik most nálunk a csecsemőszobáknak 9 lakója van” – kalauzolta körbe az intézményvezető.

„Mi a lehetőségeinkkel azt szolgáljuk, hogy minél hamarabb hazamehessen a gyerek. Nálunk mind eszközkészletben, mind pedig szakembergárdában adottak a feltételek például az anya kompetenciáinak a fejlesztésére, a szoptatástól, a gyermekellátás megtanulásáig. Örökbeadás akkor történik, ha megszakad a kapcsolat: mi bár felkeressük a szülőket, de ők nem jönnek a gyerekhez. Az elmúlt évben 8 örökbefogadásunk volt, az egész megyében összesen 10” – emelt ki egy másik jelentős eredményt Kothencz Edina.

no images were found

Előző sztori

Hátország: értékes bronzot hoztak Budapestről a SZEAC 2003-asai

Következő sztori

Horthyról Szegeden másképp – tudományos alapon, politikamentesen