Közélet

Szegeden 25 picúr készül a karácsonyra a Bölcsőde utcában + FOTÓK

Szegeden 25 picúr készül a karácsonyra a Bölcsőde utcában + FOTÓK

2013. december 17., kedd
Szegeden 25 picúr készül a karácsonyra a Bölcsőde utcában + FOTÓK
telapounnepseg09_gs

A csecsemők, kisgyermekek gyermekotthonában ünnepeltek együtt a mikulással az otthon egykori lakói, a szakmai partnerek és a támogatók.

A szegedi Bölcsőde utcai Waltner Károly Gyermekotthonhonban mintegy száz gyermek és felnőtt ünnepelte meg a karácsonyt együtt, az otthont körbelátogatta a mikulás, a kicsik is készültek műsorral és egy zenekar is adott koncertet gyermekdalaiból. Az otthon egykori lakó és azok családjai, a szakmai partnerek és a támogatók is részt vettek az eseményen. „Nálunk már hagyomány, hogy az ünnepek közeledtével egy közös találkozásra, beszélgetésre, állófogadásra látjuk vendégül, mindazokat, akik valamilyen módon kötődnek intézményünkhöz. A fenntartó részéről a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság megyei kirendeltségének munkatársai érkeztek hozzánk, gyermekjogi képviselő, a járási gyámhivatal munkatársai, a bölcsődék igazgatóságának képviselő és az önkormányzat szociális irodájának vezetője is velünk ünnepelt, a támogatók részéről a Délmagyarország lapigazgatója és főszerkesztője jelent meg” – sorolta a szervezeteket

Kothencz Edina

, a szegedi Dr. Waltner Károly Gyermekotthon vezetője. A megyei napilap kiadóigazgatója,

Kóti Zoltán

portálunknak elmondta, hogy játékokat (többek között a Pick-meccseken gyűjtött plüssöket), könyveket és ruhákat hoztak

R. Tóth Gábor

főszerkesztővel a kicsiknek. „Mikor a kislányomnak kerestünk óvodát, épp abban az időben látogattunk el ide is és az összes közösség közül, amit végigjártunk ennél elragadóbb nem volt” – utalt az igazgató az otthon légkörére. „Nálunk egyhetes és hatéves kor közötti gyermekek nevelkednek, 34 férőhelyünk van, a teljes megyéből érkezhetnek hozzánk kicsinyek. Olyan apróságokat helyeznek el nálunk, akik valami miatt nem maradhatnak a szüleiknél, családjuknál. Az elsődleges célunk, hogy segítsünk nekik visszakerülni a vér szerinti rokonaikhoz. Az eredményeinkkel egy kicsit szeretnék dicsekedni, mert a hazakerülők egy harmada a vér szerinti szülőkhöz kerül, és 45 százalékuk örökbefogadó családokhoz. Akiknél szoros a vér szerinti szülőkkel való kapcsolat, nem fogadhatóak örökbe, ők nevelőszülőkhöz kerülnek. Az átmeneti időszaknak, amit nálunk töltenek a gyerekek a legfontosabb célja, hogy abban segítsünk nekik, hogy a végleges sorsuk rendezve lehessen, kerüljenek ki a szakellátásból. Az otthonunk jól felszerelt, integrált módon nevelünk fogyatékkal élő gyerekeket is. Összesen 25 gyermek lakik most nálunk a csecsemőszobáknak 9 lakója van” – kalauzolta körbe az intézményvezető. „Mi a lehetőségeinkkel azt szolgáljuk, hogy minél hamarabb hazamehessen a gyerek. Nálunk mind eszközkészletben, mind pedig szakembergárdában adottak a feltételek például az anya kompetenciáinak a fejlesztésére, a szoptatástól, a gyermekellátás megtanulásáig. Örökbeadás akkor történik, ha megszakad a kapcsolat: mi bár felkeressük a szülőket, de ők nem jönnek a gyerekhez. Az elmúlt évben 8 örökbefogadásunk volt, az egész megyében összesen 10” – emelt ki egy másik jelentős eredményt Kothencz Edina.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.