Írjon nekünk

Sport

Kosárlabda NB I/B: az egriek ismét nyerni tudtak Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

vejinovic_sasa_kosarsuliElveszítette közel egy éve tartó hazai veretlenségét az EnterHód Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B-s férfi kosárlabda bajnokság keleti csoportjának hetedik fordulójában az Egerből érkezett vendégek a negyedik perctől végig vezetve, fegyelmezett játékkal és Erdei Ádám kiemelkedő teljesítményével megérdemelten nyerték a csoport rangadójának számító találkozót szépszámú közönség előtt a Hódtói Sportcsarnokban. A vásárhelyiek ezzel a vereséggel az első helyről a negyedikre estek vissza.

A bemelegítés során a hazai szurkolók közül is többen kérdezték egymástól, hogy ki melegít a sárgáknál 22-es mezben. Nos a fiatalember az a Varga Dániel volt, aki az NB I/A csoportos Naturtex-SZTE-Szedeák gárdájától a több játéklehetőség érdekében, kölcsönbe került Vásárhelyre. A 23 éves, 195 cm-es játékos az “A” csoport ősszel lejátszott tíz mérkőzésének valamennyién keretteg volt ugyan a Szedeákban, de összesen öt mérkőzésen lépett pályára és mindössze 13 percet játszott, amely alatt 3 pontot ért el.

A találkozó előtt szinte minden hazai sikert ígért, hiszen a vásárhelyiek január közepe óta nem kaptak ki hazai pályán, minden játékos – így a sérüléssel bajlódó Czibere Zoltán is – a csapat rendelkezésére állt és nem utolsó sorban az elmúlt évi gárda már a bajnokság előtt alaposan megerősödött, sőt most még Varga Dániel tovább gyarapította a bevethető játékosok számát. A szépszámú közönség – akik sajnos csak nézők és nem szurkolók voltak ezen a találkozón is – a kezdés után azt láthatta, hogy Gruda és Marinkovic kosaraival rögtön a hazaiak szereztek előnyt, igaz a vendégek “kis embere”, Erdei Ádám közben beszórt egy triplát (3. perc: 6-3). A jó kezdés után azonban már a következő percben változott a helyzet, Garamvölgyi és Máté Balázs biztos kézzel értékesített két-két büntetőt, majd Zsemlye duplájával három ponttal elmentek a vendégek (4. perc: 6-9). A következő percekben teljesen elbizonytalanodtak a hazaiak, Gruda és Marinkovic sorban hagyták ki a ziccereket és nem használt a hazai időkérés sem. A hetedik percben a fiatal, U-20-as válogatott center, Garamvölgyi pontjaival már hét pontra nőtt a kékek előnye (8-15). Ekkor Drahos még egy tripla-duplával visszahozta a hazaiakat a meccsbe (8. perc: 13-15), majd a pályára lépő Varga Dani is megszerezte első pontjait, de a rengeteget hibázó hazaiak így is öt pontos hátránnyal kezdhették a második negyedet.

A vendégek edzője Váczi Péter – aki egyébként igazolva a róla elterjedteket, végig rendkívül sportszerűen, de ezer fokon égve űzte-hajtotta csapatát – nem bontotta meg a remekül teljesítő kezdő sorát, míg a hazaiaknál állandó forgásban volt a csapat, de képtelenek voltak megtőrni a vendégek kiváló védekezését. A negyed első felében döntően büntetőkből estek a pontok, így lényegesen nem véltozott a két csapat közötti különbség (12. perc: 19-25). A negyed közepén a vendégeknél Garamvölgyi és Zsemlye is begyűjtötte harmadik hibáját és ez reményt jelenthetett a hazaiaknak, hogy a két meghatározó egri játékos védekezése már nem lesz olyan hatékony, mint korábban. A játékrész közepén Marinkovic újabb kihagyott ziccerekkel borzolta a hazai kedélyeket, Máté révén viszont tíz pont fölé (16. perc: 21-34) nőtt az egriek előnye. Vas Péter büntetőivel és triplájával kapaszkodni próbáltak a hazaiak (18. perc: 29-36), de a negyed utolsó két perce ismét az egrieké volt és így ezt a játékrészt is ők nyerték.

A harmadik negyedet Varga, illetve Garamvölgyi és Zsemlye is 4-4 hibával kezdte, így utóbbit pihentetni kényszerült Váczi mester. A negyed Gruda kihagyott ziccerével és Klepej triplájával kezdődött. A hazai palánk alatt Garamvölgyi szorgoskodott össze négy pontot, de az egyre jobban belelendülő Varga Dániel duplája és Vejinovic triplája nagyon jókor jött (23. perc: 37-47). A negyed második fele azonban Erdei Ádámról szólt, aki a mezőny legalacsonyabb játékosaként öt perc alatt szórt egy triplát, dobott két duplát és értékesített két büntetőt és máris 15 pont volt csapata előnye (30. perc: 45-60). A végén Vas és Kukla is duplázott, de ezzel együtt ezt a negyedet is a vendégek nyerték.

Bírja-e az utolsó tíz percet a szinte csere nélkül játszó vendégcsapat, amelynél Garamvölgyi és Zsemlye továbbra is négy-négy hibánál tart? Ez volt a záró játékrész legnagyobb kérdése. Marinkovic kosarára előbb Máté Balázs, majd Erdei két triplával válaszolt (33. perc: 52-69). A negyed közepén Váczi Péter kizárólag azért kért időt, hogy az utolsó öt perc előtt legyen lehetősége szusszanni játékosainak. A vendégek mestere nyugodt, okos játékot kért csapatától és azt, hogy a jelentős előny birtokában játszák végig a támadóidejüket. A folytatásban Máté is begyűjtötte negyedik személyi hibáját, Drahos ellen viszont technikait ítéltek a játékvezetők és Erdei mind a négy büntetőt könyörtelenül értékesítette (36. perc: 59-75). Varga és Zsemlye kosárváltását követően a hazaiak is időt kértek, de ez már akkor “a veszett fejsze nyele” volt. A maga 180 cm-ével messze a mezőny legjobbjának bizonyuló Erdei Ádám, aki egymaga több IBM pontot érdemelt ki, mint a teljes hazai kezdősor, nemcsak posztja szerint, de a legnemesebb értelemben is a vendégek irányítója, vezéregyénisége volt a pályán, mindössze ennyit mondott társainak: “ne felejtsétek el, hogy nyerni jöttünk ide”. Az irányító nemcsak szóban, de a játékban is példát mutatott, hiszen a következő két percben kihagyott ugyan három büntetőt, de remekül mozgatta csapatát. Az utolsó percben előbb Garamvölgyi, majd Zsemlye is kipontozódott, de a 19 pontos előny a végére még így is 22-re nőtt. Az egriek – akiknél az öt cserejátékos összesen 22 percet töltött a pályán – a tavaly novemberi vásárhelyi sikerüket megismételve teljesen megérdemelten nyertek, végig lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak a sokat hibázó, dekoncentráltak játszó hazaiaknál. Nem sikerült tehát győzelemmel köszönteni a névnapját ünneplő vezetőedzőt és az ifjú apát, Kukla Zsoltot sem. A vásárhelyiek teljesítményét jól mutatja, hogy a mezőnyből mindössze 39%-os pontossággal dobtak, de a büntetőket is csak 57 %-al értékesítették. A Kosársuli csapatában első mérkőzését játszó Varga Dániel mindenképpen erősítést jelent majd, ezen a találkozón – bár így is a hazaiak legjobbja volt – azonban még érződött játékán az összeszokatlanság és a mérkőzéshiány.

Kosárlabda NB I/B kelet, 7. forduló:

EnterHód Vásárhelyi Kosársuli – EKF-Eger-HÉSZ SE 64-86 (15-20, 17-22, 17-18, 15-26)
Hódmezővásárhely, 500 néző. Vezette: Gelencsér Gy., Reisz P., Domokos L.
Kosársuli: Drahos 8/3 (3 IBM), Mócsai 1 (11 IBM), Vas P. 7/3 (4 IBM), Marinkovic 11/3 (6 IBM), Gruda 10 (7 IBM). Csere: Czibere Z. 0 (-2 IBM), Varga D. 14 (16 IBM), Vejinovic 5/3 (11 IBM), Szilágyi L. 0 (-2 IBM), Kukla Zs. 2 (4 IBM), Nyilas 4 (6 IBM), Rostás I. 2. Edzők: Elek András, Utasi Gábor.
Eger: Erdei Á. 31/15 (34 IBM), Klepej 5/3 (10 IBM), Máté B. 16/6 (11 IBM), Zsemlye 14 (14 IBM), Garamvölgyi 16 (24 IBM). Csere: Frey 3/3 (5 IBM), Jakab Zs. 0 (-2 IBM), Nemes P. 0 (-1 IBM), Bürgés 1 (-2 IBM), Pongrácz G. 0. Edző: Váczi Péter.

Dr. Elek András: “Hiába van hat kiváló centerünk és három ragyogó irányítónk, mégis ezen a két poszton vertek meg bennünket az egriek.”

A 7. forduló további eredményei: Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK – Konecranes-Salgótarjáni KSE 82-87, MAFC – Nagykőrösi Sólymok KE 83-73, Óbudai Kaszások – Bp. Honvéd SE 69-85, Szolnoki Olaj KK U-23 – MKB-Euroleasing Vasas 65-85, Mercedes-Benz Gyár KA – Debreceni EAC 88-69.

A bajnokság állása:

1. Mercedes-Benz Gyár KA 7 6 1 0,93
2. EKF-Eger-HÉSZ SE 8 6 2 0,88
3. MAFC 7 5 2 0,86
4. EnterHód Vásárhelyi KS 7 5 2 0,86
5. Konecranes-Salgótarjáni KSE 6 4 2 0,83
6. MKB-Euroleasing Vasas 7 4 3 0,79
7. Szolnoki Olaj KK U-23 6 3 3 0,75
8. Bp. Honvéd SE 7 3 4 0,71
9. Debreceni EAC 7 3 4 0,71
10. Nagykőrösi Sólymok KE 7 1 6 0,57
11. Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK 7 1 6 0,57
12. Óbudai Kaszások 6 0 6 0,50

A 8. fordulóban a vásárhelyiekre újabb rendkívül nehéznek ígérkező mérkőzés vár, hiszen december 7-én (szombaton) 19 órakor a jelenleg 5. helyen álló, de a korábbi évek helyezései alapján ettől feljebb vágyó salgótarjániakhoz látogatnak. Bár ez is “csak” egy mérkőzés lesz az alapszakasz 22 találkozója közül, de könnyen lehet, hogy éppen ezen múlik a vásárhelyiek céljának megvalósulása, a négy közé jutás. A forduló további párosítása: Szolnoki Olaj KK U-23 – DEAC, EKF-Eger-HÉSZ SE – Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK, MAFC – Óbudai Kaszások, Bp. Honvéd SE – Nagykőrösi Sólymok KE, MKB-Euroleasing Vasas – Mercedes-Benz Gyár KA.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

A sportoló, aki nem bánja, hogy elhalasztották az olimpiát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nagy Péter nem unatkozott a koronavírus-járvány alatt sem.

Tovább olvasom

Sport

Keresik a BL álomcsapatát, négy szegedi kézilabdázóra szavazhatunk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tíz kategóriában hirdetnek győztest.

Tovább olvasom

Sport

Germán Tamás hűséges marad Szegedhez és az élvonalba jutna a csapattal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A csapatkapitány a nyolcadik szegedi szezonjára készül.

Tovább olvasom

Aktuál