Közélet

Kósa: döntsön a Kúria!

Kósa: döntsön a Kúria!

2013. december 20., péntek
Kósa: döntsön a Kúria!

A Kúria döntsön az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében is – szólított fel Kósa Lajos pénteki sajtótájékoztatóján.

Csalódást okozott a Kúria sok százezer, ha nem több millió magyar állampolgárnak – jelentette ki Kósa Lajos a legfőbb bírói testület hétfői, a devizahitelek ügyében hozott határozata kapcsán. A Kúria három kérdés helyett csak egyben döntött. A Fidesz alelnöke csalódást keltőnek nevezte, hogy a Kúria úgy döntött, hogy csak abban a kérdésben foglal állást, hogy van-e devizaalapú hitelezés, és az devizaalapú-e. A Kúria úgy döntött, hogy igen, és ezzel szinte teljes egészében elfogadta a bankok álláspontját – tette hozzá. Az árfolyam-különbözettel és az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban azonban nem foglalt állást a legfőbb bírói testület, hanem teljesen szokatlan módon az Európai Bírósághoz fordult. Magyar joganyag alapján, Magyarországon keletkeztek a szerződések magyar ügyfelek között. Nincs semmi olyan nemzetközi vonatkozás, amely ellehetetlenítette volna a Kúria döntését – hangsúlyozta a politikus. http://www.youtube.com/watch?v=kvoYnVHURZE

Kósa Lajos

szerint a Kúriának az a feladata, hogy ilyen ügyekben döntsön. Ezért fizeti őket az állampolgár, ezért tartjuk fenn ezt a rendszert – jegyezte meg. Majd ezentúl a bíróság, ha valamilyen ügyben kényelmetlenül érzi magát, akkor rögtön az Európai Bírósághoz fog fordulni? - tette fel a kérdést. A Fidesz alelnöke szerint ezzel elbizonytalanodik a jogszolgáltatás Magyarországon. A képviselő szerint elfogadhatatlan az időhúzás, mely kizárólag a bankoknak kedvez, a Kúria lépését pedig rossz, konfliktuskerülő és gyáva lépésnek tartja. A Kúria döntsön az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében is – szólított fel Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke leszögezte: elfogadhatatlan az árfolyam-különbözet, amin a bankok külön is kerestek, valamint az egyoldalú szerződésmódosítás is, melyben az egyik szereplő kihasználja a másik kiszolgáltatottságát, tájékozatlanságát, gyengébb pozícióját. Kósa Lajos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a devizahitelek ügyével a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció és a törvényhozás is foglalkozik. A Fidesz alelnöke leszögezte: a devizahitel rossz termék, melyet ki kell vezetni a piacról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelezést a szocialisták engedték szabadjára. Egyetlen dolog lenne elfogadható a szocialistáktól, mégpedig az, hogy minden devizaadóssággal kapcsolatos sajtótájékoztatójukat úgy kezdenék, hogy elnézést kérnek a magyar néptől, mert belecsalták őket ebbe az adósságcsapdába – jegyezte meg a Fidesz alelnöke. Emlékeztetett, a szocialisták kormányzásuk alatt megszüntették a kedvezményes kamatozású forintalapú lakáshitelezést, és átterelték a piacot a devizahitelezésbe. Ennek ők a felelősei – szögezte le Kósa Lajos.

Forrás:

Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.