Írjon nekünk

Közélet

Hétmilliárd forint tűnhetett el a Szeviép csődeljárásakor?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

szeviep_demonstracio01_gsTöbbek között ezt állítja a mérlegadatokra hivatkozva Szabó Bálint, aki mintegy 40 Szeviép-károsult követelését kezeli, a volt Szeviép-vezető nem nyilatkozik.

Most három újabb feljelentés születik Szeviép-ügyben: vagyonmentés, csalás és mérleghamisítás miatt. Szabó az egyik Szeviép-vezér háza előtt tartott erről sajtótájékoztatót, aki megkeresésünkre elmondta, hogy nem tudott a dologról, de nem kíván nyilatkozni.

Az ügyészségnél „pattog a labda” az elfogult szakértő ügyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a Szeviép Zrt. ellen bűnvádi eljárást folytat csődbűncselekmény gyanúja miatt. Az eljárás során mintegy 40 alvállalkozó tartozását kezelő cég ügyvezetője, Szabó Bálint december 6-án a bűnvádi eljárást lefolytató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága előtt arról beszélt, hogy a NAV nem kezelte megfelelő körültekintéssel, alapossággal az ügyet, így mielőtt lefoglalták volna az ügyben gyanúsított Szeviép-vezérek magántulajdonait is, komoly vagyonmentésbe kezdhettek. Szabó elmondta azt is, hogy az ügyben eljáró adószakértő a gyanúsítottak egyik cégének a könyvszakértője is.

Az adósságkezelő cég ügyvezetője most a korábbi Szeviép-tulajdonos, Baranyi Sándor háza elé vonult egy tortával, hogy születésnapján köszöntse az ügy egyik főszereplőjét, így demonstrálva azt, hogy ő és ügyfelei a tartozás békés rendezésére, a tárgyalásokra törekednek – senki sem volt otthon, Szabó elmondta, hogy neki sem sikerült még asztalhoz ülnie a vállalkozóval, bár már többször kereste őt.

„A múlt héten egy beadvánnyal éltem a NAV felé, melyben vázoltam az elfogultsággal kapcsolatos észrevételeimet. Az igazgatósággal folyamatosan egyeztetést követően írásos választ kaptam, melyből kiderül, hogy az általunk elfogultnak vélt szakértő a NAV szerint sem tekinthető elfogulatlannak, ezért a kérésünket továbbították a Szegedi Járási Ügyészségre, így a labda most ott pattog. Sikerült beszélnem az említett szakértővel, aki megerősítette, hogy az egyik gyanúsítottal üzleti kapcsolatban áll” – mondta Szabó.

A faddi és a szegedi Szeviép cégek közötti összefonódásról beszélt Szabó

“A nyomozás 2010 végén indult, egy év kellett ahhoz, hogy csődbüntettnek minősítsék az ügyet és áttegyék a NAV-hoz, majd további egy év kellett arra, hogy a szakértőt vélemény kiegészítéssel megbízza a hatóság. Azt látjuk, hogy lassan, vontatottan haladt a nyomozás. Az iratokból az is kiderült továbbá, hogy a szakértőt 2013. február 8-án bízták meg azzal, hogy egészítse ki a rendőrségi véleményét, ez után 7 nappal érdekes módon Baranyi az e házban székelő S. A. Investor Zrt. cégben lévő részesedését eladta családtagjainak, és egy USA-ban bejegyzett offshore cégnek. Ebből az látszik, hogy juthattak ki olyan információk a szakértőn keresztül a nyomozás állásáról, ami kapcsán a Szeviép-vezéreknek volt lehetőségük vagyonmentést végrehajtani. Tehát nemcsak az elmúlt 8 évben, hanem a nyomozás ideje alatt is élénken folyt a vagyonmentés. Ezért a nemzeti nyomozó ügyészségen bűnpártolás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk. Az is bebizonyosodott, hogy bár Baranyi tagadta, hogy összefüggés lenne a Szeviép Zrt. és a Faddon 2 milliárdos törzstőkével bejegyzett Szeviép Hungary Zrt. között, pusztán válságmenedzselés miatt vették fel a kapcsolatot velük, de ez nem igaz. Egyrészről amit kapcsolatfelvételi dátumként megjelölt, abban az időben nem is létezett még a cég, másrészről személyi összefonódásokat is találtunk. Álláspontunk szerint a Szeviép Hungary Zrt. a Szeviép Zrt. alvállalkozóitól ellopott pénzből alakult, emiatt csalás bűntette gyanúja miatt teszünk feljelentés, hiszen a Szeviép-cégcsoport egyik tulajdonosa mintegy 400 alvállalkozót tévesztett meg, ezzel különösen jelentős kárt okozott” – hangsúlyozta.

Baranyi Sándor nem kíván reagálni Szabó felvetéseire

“A felszámolásban is visszaélésre bukkantunk. Kikértük a folyamat alatt keletkezett mérlegkönyveket. Az látszik, hogy a csődeljárásban szereplő zárómérleg és az utána indult felszámolási eljárás nyitómérlege, aminek elvileg egyeznie kellene, nem egyezik, mintegy 6-7 milliárd forint tűnt el. Ez azt jelenti, hogy vagy a csődeljárásban, vagy a felszámolási eljárásban valaki mérleget hamisított, megszegve a számviteli törvényt. Feljelentés elmulasztása a felszámolási eljárásban tényállás miatt teszünk feljelentést. Baranyi Sándornak január 15-ig adnak az alvállalkozók ultimátumot, hogy megkezdődjenek a tárgyalások, hogy milyen ütemezéssel lesznek kifizetve a követelések, az általam képviselteknek mintegy 800 millió forint. A Szeviép-ügyről egyébként már most látható, hogy ez egy előre kitervelten, 2006-tól tartó folyamatban, bűnszervezetben, közel másféltucat ember által 400 ember sérelmére elkövetett gazdasági bűncselekmény volt. Ha nem lesz hajlandóság január 15-ig a tárgyalásokra, akkor minden szereplőt megnevezünk a nyilvánosság előtt, illetve az ügyészségnél is indítványozzuk e személyek tanúkihallgatását, vagy önálló feljelentéseket adunk be” – szögezte le a követeléskezelő cég vezetője.

Sikerült elérnünk Baranyi Sándort, aki elmondta, hogy nem tud a háza előtt tartott sajtótájékoztatóról és bárki más, szavahihető ember felvetéseire reagálna, de Szabó Bálintéra nem kíván

Hírzóna

Közzétette a Kormányinfó Plusz első videóját a kormányszóvivő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szentkirályi Alexandra a fiatalokat érintően több kérdésre is válaszolt.

Tovább olvasom

Hírzóna

A baloldali többség felfüggesztette egy fideszes képviselő mandátumát Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Cseri Tamás bírósághoz fordul az ügyben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Óriási az igény a nyugdíjasok foglalkoztatására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felmérések szerint mintegy 800 ezer nyugdíjas vállalna munkát, elsősorban részmunkaidőben.

Tovább olvasom

Aktuál