Bulvár

Ha karácsony, akkor bejgli! + VIDEÓK

Ha karácsony, akkor bejgli! + VIDEÓK

2013. december 24., kedd
Ha karácsony, akkor bejgli! + VIDEÓK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ünnepi süteménykínálatból nem hiányozhat a bejgli, és bár a finomság eredetét homály fedi, az biztos, hogy Osztrák-Magyar Monarchia idején vált közismertté. Akinek nincs tuti bejglireceptje, kattintson, csokorba gyűjtöttünk néhányat, köztük különlegességeket is!

A karácsonyi ünnepkörhöz nem véletlenül társult a mákos és diós töltelékű bejgli, hiszen a mák a bőséget és a termékenységet szimbolizálja, míg a dió véd a rontástól, illetve gazdagságot és egészséget hoz fogyasztójának. A bejglihez egyes feltételezések szerint a pozsonyi kifli adta az ötletet a pékeknek, más vélemények szerint pedig Sziléziából származik, és a töltött kalács „továbbfejlesztése”. A legelterjedtebb elképzelés, hogy Sziléziából német közvetítéssel jutott el a bejgli hozzánk, az angolok kimondottan magyar süteménynek tulajdonítják, akárcsak az olaszok, ám ez utóbb nemzet lakóinak egy része örmény eredetet tulajdonít a bejglinek. A franciák, hollandok és a svédek lengyel finomságnak tartják, míg a németek szerint a mákos és a diós bejgli bár örmény eredetű, de magyar sütemény. Akárhonnan is eredeztethető, egy biztos: a karácsonyi sütemények közül nem hiányozhat! „Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta” – írja Magyar Elek a bejgliről Az Ínyesmester szakácskönyvében. http://www.youtube.com/watch?v=hybW2C7RvcY Ahogy a

mindmegette.hu összeállításában

is szerepel, tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej, esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. Az összeállított tésztát hűtőben érdemes pihentetni, akár ott is éjszakázhat a tészta. A töltelék elkészítésénél annak állagára kell a legjobban odafigyeli, a mákos töltelékhez adhatunk citromhéjat, vaníliát, mazsolát, netán rumot is. Házi lekvárral is helyettesíthetjük a cukrot, a weblapon a barackot ajánlják, annak az íze passzol leginkább a mákhoz. A diós töltelék legfőbb titka pedig, hogy nagyon finomra kell darálni, sőt egy kis reszelt almával még lágyabbá tehetjük.

bejgli_01

Igazán színes receptkínálatot találunk az interneten, egyesek

aszalt gyümölccsel

,

mandulával vagy almával

bolondítják meg a karácsonyi bejglit, netán gesztenyével és aszalt szilvával. A legtöbben természetesen arra törekednek, hogy a

töltelék legyen gazdag

, de

meggyes változatra

is bukkantunk. Természetesen mindenki a saját jól beállt receptjét tartja a

legjobbnak

, aki mégis kísérletezni szeretne, további receptekért kattintson

IDE

,

IDE

, netán

IDE

. http://www.youtube.com/watch?v=EiXikPT2l6I

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.