Közélet

Fogyatékkal élők portékái a Megyeházán

Fogyatékkal élők portékái a Megyeházán

2013. december 2., hétfő
Fogyatékkal élők portékái a Megyeházán
rehab_adventi_vasar19_gs

Csipkeékszert, nemeztárgyakat, kézműves szappanokat, gyertyákat és más termékeket árulnak megváltozott munkaképességűek egy adventi vásárban.

Segítő vásárral nyitotta meg az adventet a kormányhivatal hétfő reggel. A megváltozott munkaképességű ügyfeleinek kézműves munkáiból szervezett segítő vásárt december 2-án, hétfőn a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve. A Megyeháza aulájában 13 kiállítónak teremtettek lehetőséget arra, hogy bemutassák és árulja saját készítésű dísztárgyait. Csipkeékszer, nemez, gyertya, szappan, ruházat, grafikai művek között válogathattak a látogatók. A tárgyak készítői mind megváltozott munkaképességű ügyfelek. A kiállítás és vásár ötlete abból adódott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Segítő Vásár elnevezésű, országos programban kizárólag akkreditált foglalkoztatók vehetnek részt, melyek nagy számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket. Megtudtuk: a megyeházi vásárral lehetőséget kívántak teremteni a Csongrád megyei fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű, kisvállalkozóként, egyéni vállalkozóként dolgozó kézművesek, illetve iparosok számára is a vásározásra, és hogy bizonyíthassák: éppen olyan értékes termékeket tudnak előállítani, mint egészséges embertársaik. A rendezvény célja elsősorban nem az, hogy a kézműves ügyfelek bevételre tegyenek szert, ennél sokkal fontosabbnak vélik a szervezők, hogy a közönség, illetve a vásárról tudomást szerző nyilvánosság által minél többen megismerhessék az árusokat. A program inkább egy lehetőség arra, hogy ráirányítsa a figyelmet: a kiállítók - betegségük, egészségkárosodásuk ellenére is - értékes tagjai a társadalomnak. „A kormányhivatal papíron vállalt feladatain túl is törődik a megváltozott munkaképességűekkel, már több mint fél éve hozzánk tartozik a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv irányításával a fogyatékkal élők munkához jutásának elősegítése. Mindannyiunk közös érdeke, hogy aki e csoportból tud és akar dolgozni, annak legyen rá lehetősége. Ez a rendezvény többek közt arról is szól, hogy a köztünk élő megváltozott munkaképességű polgárok megmutathassák, hogy milyen alkotásokra képesek. De arra is felhívja a figyelmet, hogy közösséget kell vállalnunk a fogyatékkal élőkkel” – mondta el köszöntőjében

B. Nagy László

kormánymegbízott. A megjelent árusok között volt, országosan elismert nagyobb foglalkoztató is, mint például a Szegedi SZEFO Zrt. vagy a Hódmezővásárhelyi Városellátó, de nagyon sok olyan kiállító is akad, kik kizárólag otthon, saját örömükre állítják elő a most áruba bocsátott portékákat. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Budapestről gyönyörű gyertyákat illetve viaszból készített ajándéktárgyakat hozott a vásárra, megmutatva azt, hogy egy teljes egészében látássérült, vagy vak személy is képes alkotni. A toborzásban nagy segítségükre voltak a civil szervezetek: például a Kreatív Formák Alapítvány, akik látássérült emberekkel foglalkoznak, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete, illetve a SZITI Mentálhigiénés Egyesületet. A vásár megnyitóján a Klúg Péter Általános és Szakiskola siket és nagyothalló diákjai jelelő-zenés produkciójukkal léptek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.