Fellobbant a szeretet lángja a Dugonics téren + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

adveng_negyedik_gyertya04_gsAdvent negyedik vasárnapján a szeretet lila színű gyertyáját gyújtották meg a Dugonics téren, így immár mind a négy koszorúdísz egyszerre ég, jelezve, hogy elérkezett a Megváltó születésének ünnepe.

A gyertyagyújtáson, amelyen a Szegedi Nemzeti Színház tagjaiból alakult alkalmi kórus lépett fel, Baradnay Gyula professzor, Szeged díszpolgára emlékeztetett: a karácsonyt sok mindennek nevezték, a szeretet ünnepének, fenyőünnepnek, karácsonynak. Ezt az ünnepet, ami az egész világot átjárja, a szeretet vezeti. Hozzátette, óriási szeretethiány van a világban, ezért arra kérte a jelenlévőket, próbálják félretenni a gyűlöletet, civakodást, igyekezzenek szeretetben tölteni az ünnepet.

Ribár János nyugalmazott evangélikus esperes kijelentette: a negyedik gyertya meggyújtásával lezárul egy időszak, de igazából most kezdődik az, ami a lényeg. Szentesete napján, amikor gyertyák és csillagszórók gyúlnak, még több világosság lesz, ami az előhírnöke az úr érkezésének. A nyugalmazott esperes is a békességre, szeretetre hívta fel a figyelmet. Haág Zalánnal, az önkormányzat Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság elnökével közösen gyújtotta meg Szeged adventi koszorúján a negyedik gyertyát.

Advent negyedik vasárnapján a szeretet lángja lobbant fel, s immár mind a négy gyertya ég a város adventi koszorúján, jelezvén, hogy elérkezett a karácsony, Jézus Krisztus születésének ünnepe. A gyertyák a katolikus szimbolika szerint személyhez, illetve közösséghez is kötődnek, a negyedik Keresztelő Szent Jánoshoz, aki Jézus eljövetelét hirdette, és az utat készítette elő az emberek szívéhez, ezért jelképezi a szeretet a negyedik gyertya.

A hagyományokhoz híven a hit gyertyáját Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök gyújtotta meg a város adventi koszorúján. A második vasárnapon a remény gyertyáját Juhász András református lelkész és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektor, míg a rózsaszín koszorúdíszt, ami az örömöt jelképezi, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Balogh Barnabás baptista lelkipásztor gyújtotta meg.

no images were found

Előző sztori

További országokkal tervez katonai együttműködést kötni a honvédelmi tárca

Következő sztori

Karácsonyi szeretetcsokor