Közélet

Egyetemi kurzus is indult az áldozatvédelmi ismeretekről

Egyetemi kurzus is indult az áldozatvédelmi ismeretekről

2013. december 16., hétfő
Egyetemi kurzus is indult az áldozatvédelmi ismeretekről
aldozatvedelem_konferencia03_gs

Szakmai fórumon osztották meg tapasztalataikat az egy éve indult áldozatvédelmi program résztvevői hétfőn. A projekt egész évben hasznos tanácsokkal látta el a tanyán, egyedül élőket és idős embereket, az SZTE kurzusának köszönhetően pedig a fiatalokhoz is eljuttatta prevenciós üzenetét.

Konferenciával egybekötött szakmai fórumot tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében hétfőn, melynek fő témája az egy évvel ezelőtt útjára indult, prevenciós jellegű kampány. A "Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében" elnevezésű pályázat első szakmai évének zárásaként a konzorciumi partnerek és résztvevők megosztották tapasztalataikat, valamint összegezték a jövő szeptemberig rájuk váró további feladatokat is.

Közbiztonsági Hírlánc segíti az áldozatokat

"A pályázat 'Nem vagyunk egyedül' alcíme jól kifejezi azt, hogy a prevenciós tevékenységet csak összefogva, egymást segítve végezhetjük igazán hatékonyan" - nyilatkozta portálunknak

M. Toronykőy Márta

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. Az összefogás jegyében a három fő konzorciumi partner mellett számos támogató is az ügy mellé állt, az egyház és az ÁGOTA Alapítvány is segítette az idős, egyedül élő emberek biztonságát elősegítő projektet. Kezdetekor, 2011-ben minden partner a maga profiljának megfelelően meghatározta meg a fő csapásirányokat, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az immár 16 éve működő tanyaprogramjával szállt be. "A főkapitányság négy filmet is forgatott a külterületen élők biztonsága érdekében, melyek fő témái a családi vagyonvédelem és az idős embereket érintő bűnmegelőzési tudnivalók. Emellett negyvenezer darab kiadvány készítésével és tanyakabinetek, lakossági fórumok szervezésével kívántuk felhívni a lakosságot az őket érintő potenciális veszélyforrásokra" - emelte ki a bűnmegelőzési osztályvezető. Nyolcszáz bűnmegelőzési eszközt is beszereztek, melynek felét már ki is osztották a lakosságnak.

aldozatvedelem_konferencia02_gs

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egy sajátos helyzetben van, hiszen egy 130 kilométeres határszakaszon, két országgal szomszédosan kell a lakosság biztonságáról gondoskodniuk. A Közbiztonsági Hírlánc kialakításával a rendőrség koordinálása mellett a tanyagondnokok, polgárőrök, egészségügyi hálózatok és az egyház képviselőivel is könnyedék felvehetik a kapcsolatot a károsultak. Az információ így közvetlenül ahhoz a szervezethez jut, aki tenni lépni tud az ügy megoldása érdekében - emelte ki M. Toronykőy Márta.

SZTE-s kurzuson tanulhatnak a hallgatók az áldozatvédelemről

"Év vége a leltárkészítés időszaka, a mai szakmai fórum összehívása is ezt a célt szolgálja. Kormányhivatalként mi egy koordinációs szerepet is betöltünk a megyei államigazgatási szervek között, ezt megragadva profi szakembereket tudunk biztosítani az igazságügyi szolgálat részéről, valamint a projekt részére nyert 156 millió forintból sok olyan dologra nyílt lehetőség, melyekkel segíthettük a projekt megvalósulását" - nyilatkozta

Polner Eörs

, a kormányhivatal főigazgatója. Pszichológus, rendőrségi szakemberek tudtak foglalkozni az áldozattá vált emberekkel, elismert szakemberek tudtak előadást tartani a vidéki embereknek arról, hogyan védjék meg magukat. Testi épségük és vagyonuk megvédésére szolgáló eszközöket - elektromos ajtóékek, riasztók - is kiosztottak a veszélyeztetett lakosok számára, ami a biztonságérzetük megerősítéséért is jó szolgálatot tett a főigazgató szerint. A Szegedi Tudományegyetem egy speciális kurzust is indított az áldozattá válás megelőzése céljából, melyen 106 hallgató vett részt. Tekintettel a nagy érdeklődésre az egyetem úgy döntött, hogy állandó kurzusai közé veszi fel az áldozatvédelmi ismeretek oktatását. A „Nem vagyunk egyedül” alcímű, Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 jelű projekt jövő szeptemberig folytatja prevenciós tevékenységét az egyedül élő, idős emberek körében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.