Kultúra

Depardieu szerint Háry János kivételes személyiség

Depardieu szerint Háry János kivételes személyiség

2013. december 2., hétfő
Depardieu szerint Háry János kivételes személyiség
gerard-depardieu

A francia színészlegenda is magára öltötte már Kodály hősének a szerepét. Az abszurd humorú daljáték a 2014-es Szegedi Szabadtéri közönségkedvence is lehet. Herczeg Tamás igazgató három Dóm téri szereplőről is lerántotta a leplet interjúnk során.

- Miért döntöttek úgy, hogy műsorra tűzik Kodály daljátékát?

- Úgy gondoltuk

Harangozó Gyula

művészeti igazgató úrral, hogy a nagyotmondó obsitos története valódi családi szórakozást ígér. Operai igényű a zene, de a sztori és az a fanyar humor, ami a Háry-t jellemzi, a fiatalabb generáció érdeklődését is felkelti. Izgalmas színházi találkozás is lesz, hiszen sok benne a prózai szerep, így kitűnő operisták hazánk legjobb és legnépszerűbb prózistáival állhatnak majd egy színpadra.

- Az olvasók mindig rendkívül kíváncsiak a szereposztásra. A Háry esetében sincs ez másként. El lehet árulni pár nevet? Kikkel szerződtek már le?

- Valóban, február környékén szoktuk bejelenteni az alkotócsapatokat és a fellépő színészeket, énekeseket, a jegyvásárlók azonban már rögtön műsorhirdetés után türelmetlenül várják az információkat. Legyen most ez számukra előkarácsonyi meglepetés a Szabadtéritől: elárulok három fontos szereplőt a Háry-ból. Nagy valószínűséggel

Homonnay Zsoltot, Gálvölgyi Jánost

és a Dóm téren még újoncnak számító

Szabó Győzőt

is láthatják majd a nézők. A tárgyalások folyamatban vannak.

- Mit lehet tudni a rendezői koncepcióról?

-

Béres Attila

rendező egy olyan előadást képzelt el, ami már-már abszurd, mesés, de képes megragadni valami nagyon fontosat a nemzeti karakterből, a saját történelmünkhöz való viszonyunkból. Érdekesség, hogy abszolút magyar történetről van szó, mégsem hagyott hidegen más nemzeteket sem. Egy 2002-es francia változatban

Gerard Depardieu

is magára öltötte már Háry János alakját. A legendás színész állítólag áradozott Háry-ról. Gazdag fantáziájú, kivételes, akadályokat nem ismerő személyiségként jellemezte.

- Hogy állnak az évad jegyértékesítésével?

- Soha nem álltunk még ilyen jól, mint ebben az évben. Több mint tízezer jegy már gazdára talált a Dóm téri nézőtéren. A vásárlók körében rendkívül népszerűek kedvezményes árú bérleteink, melyeket legtöbben karácsonyi ajándékként veszik szeretteiknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.