Csütörtöki programajánló: Faktor az IH-ban, jótékonysági Mikulás buli a Zéróban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

faktor blues bandAz IH Rendezvényközpontban a Faktor Blues Band lemezbemutatójára várják a műfaj kedvelőit, a Rongy Kocsmában Kelda Acoustic és Vasárnapi Fiúk koncert lesz, míg a Zéró Art Caféban az andragógus hallgatók és a Fatima Ház Alapítvány jótékonysági estet rendez.

Mikulásváró gyermek táncházba várják az érdeklődőket 17 órára a Dugonics András Piarista Gimnáziumba, ahol a Mentés Másként Trió muzsikál.

„Német mesealakok – éltek vagy csak kitaláció?” címmel rendeznek német művészettörténeti estet 17 órától a Nemzetiségek Házában. Váradi Gábor előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Jótékonysági Mikulás est lesz 18 órától a Zéró Art Caféban. Az SZTE JGYPK FI Andragógus hallgatói és a Fatima Ház Alapítvány közösen Jótékonysági Mikulás estet szerveznek. A belépő: tartós élelmiszer, játék, ruha, amelyet a Fatima Ház Alapítvány segítségével nagycsaládokban élő és a hátrányos helyzetű fiatalok részére juttatnak el. A gyűjtés 18 órakor kezdődik, majd 19 órakor bemutatkozik a Fatima Ház Alapítvány, 21 órától koncert, majd 22 órátólMikulás bácsi és Krampuszlány beöltözős buli várja a másokon segíteni és kikapcsolódni vágyókat.

overdose

A Belvárosi moziban 18.15-től vetítik Ferenczi Gábor: Overdose – Vágta egy álomért című filmjét, melyet közönségtalálkozó követ. A Világmegváltók filmklub bérletesei érvényesek, más nézőknek a jegyár 790 forint. Egy szlovákiai magyar acélkereskedő 2000 guineat fizet egy jelentéktelen külsejű csámpás csikóért, mely egy évvel később már a 200-szorosát éri, és a világ leggyorsabb lovai között emlegetik. A verhetetlen Overdose a remény szimbóluma lesz, nyomában nem várt kollektív érzelmek támadnak és keverednek egyéni, nemzeti és üzleti érdekekkel. A kamera 4 éven át, ritkán látott közelségből figyeli a magyar csodalovat és csapatát, betekintést enged a lovasvilág kulisszái mögé, drámai döntéseket és örömteli pillanatokat egyaránt rögzít – mintha egy izgalmas játékfilmet néznénk. Az egyik főszereplő a filmről: “Ebben a filmben számomra igen sok könnycsepp és felülmúlhatatlan sok boldogság is van! Tanulság nincs, ez az élet.” A film történet a szenvedélyről és a reményről.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját, a Rítust láthatják az érdeklődők december 5-én és 6-án a kisszínházban 19 órától. A természetes, a nyers erővel és hittel teli élet mindig helyet követel. Ha kell, eltörölve kifinomultabb, „túlcivilizált” kultúrákat. Majd azok maradékán, romjain új rítusokban építi magát. Mígnem maga válik hasonlóvá az általa eltaposott világhoz. A körforgás állandó. Mindig jön újabb generáció, újabb horda. Rítusaik pedig segítik az adott közösség tagjait, hogy kontaktusba léphessenek a hitük lényegét és kultuszuk tárgyát jelentő transzcendens valósággal. Emberi és isteni énünk küzdelme végtelen és feloldhatatlan.

Faktor Blues Band lemezbemutató koncert lesz 20 órától az IH Rendezvényközpontban. A vásárhelyi csapat negyed-százados munkássága a bizonyíték arra, hogy a blues zene egy jelenleg is élő műfaj Magyarországon! A Faktor Blues Band magyar nyelven megszólaló saját szerzeményeivel igyekszik kifejezni, hogy van létjogosultsága az egyediségnek, és az önállóságnak. A blues ma is egy kiváló lehetőség a saját érzések és gondolatok kifejezésére, amit a mostani lemez bemutató koncertünk is – terveink szerint – bizonyítani fog. Harminc dal, 25 év távlata és megannyi akusztikus dal feldolgozás alkotja a Faktor Blues Band most megjelent “Atya világ” című dupla albumát, amelyen 15-15 régi és új dal hallható. Az est házigazdája Pleskonics András lesz.

Kelda Acoustic és Vasárnapi Fiúk koncert vár mindenkit a Rongy Kocsmában 20 órától. A szegedi Kelda Acoustic a Művészetek Palotájában bemutatott, dobossal kiegészített, rendhagyó műsorral érkezik, őket a kecskeméti Vasárnapi fiúk követik, akik dallamos, elmélkedős saját dalokat játszanak, erős Republic hatással. A színpadon 23 órától pedig a szolnoki Recovery lép fel.

Csütörtöki folkkocsma a Patkóban 20 órától, ahol a muzsikáról a Ménkű Banda gondoskodik.

Folyamatos kiállítások, programok:

Albert Camus 1913-2013 címmel rendez interaktív és többnyelvű kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a TIK-ben. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek. A szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure-nek köszönhetjük a következő nyelveken: francia, angol, spanyol, német, arab és kínai. Arra kérik a látogatókat, hogy töltsék le azt a kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást (Institut Français Albert Camus), melyen keresztül szöveges, képes, audió- és videó dokumentumokhoz férhetnek hozzá, a QR-kódok beolvasásával. A kiállítás február 15-éig látható.

A Titanic katasztrófáját mutatja be az a kiállítás, amit a Vármúzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők egészen december közepéig. 1912. április 14-én éjszaka ütközött jéghegynek az elsüllyeszthetetlennek tartott luxushajó, a Titanic. A gőzös-óriást pár óra alatt teljesen elnyelték a tenger hullámai. A Southamptonból New Yorkba tartó óceánjáró korának egyik legnagyobb hajója volt: magassága elérte egy 18 emeletes házét, a fedélzeten még saját nyomda is működött. A Titanicot első útján érte a katasztrófa: a hajón utazó körülbelül 2200 utas kétharmada a jeges óceánba fulladt. A rijekai tengerészeti múzeumból érkezett kiállítás bemutatja a kor hajózásának jellemzőit, a katasztrófa előzményeit és a Titanic elsüllyedésének körülményeit. A hajón utazó, az Osztrák-Magyar Monarchiából származó utasok visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg a látogatók a tragédia részleteit. A Titanic és Carpathia című tárlatról bővebben ITT olvashat.

SZS20131018_titanic_kiallitas_megnyito_005

Újrafeldolgozások a hímzés világában címmel Fetter Ferencné Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas Hímző Népi Iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában. Fetter Ferencné az 1970-es évektől foglalkozik hímzéssel. Az 1982-ben megalakult Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület egyik alapító tagja. Munkásságát Alkotói díjjal, valamint arany- és bronzplakettel ismerték el. Népi iparművész címet, szövő és hímző oktatói képesítést szerzett. Foglalkozik csipkeveréssel és oktatja a kézművesség egyéb ágait is. A mozgássérültek ART ’94 kulturális fesztiválján a kreativitás gyógyító hatásának oktatójaként elismerésben részesült. Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Romániában, Finnországban és az Egyesült Államokban is bemutatták munkáit. A kiállítás 2014. január 8-ig tekinthető meg.

Gárdonyi Géza életének „titkos” oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. „A láthatatlan ember arcai” című tárlaton többek között kiderül, miért párbajozott többször is az író Szegeden töltött évei alatt, illetve milyen titkosírással vezette naplóit. Gárdonyi Géza fiatal újságíróként három évig dolgozott Szegeden. Ez idő alatt több alkalommal is párbajozott: írásai miatt kellett karddal megvédenie becsületét a békés, nyugodt természetű írónak. Az összecsapásokon csak első vérig küzdöttek, a párbajozást azonban ekkor már büntették, így Gárdonyi kétszer is börtönbe került. A párbajok mellett Dankó Pistával kötött szoros barátságát is megismerhetik az érdeklődők a Móra-múzeumban. A gyermekeket egyenruha- és fegyvermásolatokkal várják: a lelkes csemeték török és magyar vitézzé válhatnak a kiállítás falai között. A nagyobbak „egri csillagos” Honfoglalót játszhatnak, majd a titkosírás rejtélyének nyomába eredhetnek. A kiállításon a játékos elemek mellett az író több személyes tárgyát, többek között írógépét, pipáját, pecsétnyomóját, vándorbotját is bemutatják.

gardonyi

Sonkodi Rita festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A Múzsák című tárlatot december 15-éig tekinthetőek meg a kultúrpalota első emeleti kiállítótermében. Nyugat költőlegendái ihlették meg Sonkodi Rita festőművészt: az alkotó a különböző szerelmes versekben megjelenő múzsák előtti hódolatát fejezi ki festményeivel a Móra-múzeumban csütörtökön megnyíló kiállításon. A kecses nőalakok beteljesült és beteljesületlen szerelmek jelképei, plátói románcok szereplői: zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok, akiknek szerelmeit csak a strófákból ismerjük, de egyéniségüket, arcukat alig-alig. „Festményeimen az én múzsáim jelennek meg: ahogy én láttam Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sasvári Annáját” – mesél munkáiról a művésznő. A tárlaton húsz festményt mutatnak be, melyek az elmúlt közel nyolc év gyümölcsei. Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára.

sonkodi rita

Miholcsa József szobrászművész Fába nyesett képzelet című kiállítását december 5-ig tekinthetik az érdeklődők a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Varga Anikó műveit tekinthetik meg egy hónapon át a szegedi Zero Art Café falain. A tárlatot 18 órakor Szombathelyi Árpád festőművész nyitja meg. A megnyitón közreműködnek a Lehetséges Világok zenekar tagjai: Pikó András Gáspár (gitár) és Kerpics Judit (ének). “Eleinte csak tájképeket festettem, nagyon szeretem a természetet, ahol sok időt töltök el és az ott látottakat, illetve a rám ható érzéseket örökítem meg. Szeretem a felhők kavalkádját, az erdőkbe beszűrődő fényeket, ezekből merítek ihletet, a megunhatatlan és kimeríthetetlen tájképfestészethez. Másik kedvenc témám a portrék. Sok mindent elmond egy arc az emberről, ezeket is próbálom megörökíteni képeimen. Az élénk színeknek nem tudok ellenállni, ez a képeimen is tükröződik” – vallja Varga Anikó. A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 7-ig a kávézó nyitvatartási idejében.

Balló Andrea és Simon Miklós festőművészek erdélyi művésztelepeken alkotott képeiből nyílt tárlat a Polgári Szalonban. Mindkét alkotó erdélyi művésztelepeken készített munkáiból mutat be válogatást a közönségnek. A tárlatról bővebben itt olvashat!

A Móra Ferenc Múzeum és a szegedi Lajos Sándor Fotóklub együttműködésében egy kiállítás-sorozatnak ad otthont a Fekete ház, szegedi fotósoknak a várossal kapcsolatos anyagait mutatják be. December végéig Dobóczky Zsolt Hídverők című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatról, illetve a fotográfus legújabb elismeréséről bővebben ITT olvashat.

tik_hid_foto_it_15

Keleti Éva fotóiból nyílt tárlat a Reök-ben, amit január 12-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban: így látta őket Keleti Éva, így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre. A Visszapillantás: a kultúra vonzásában című, közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette át számunkra a múltból.

Novák András festőművész 77 éve úton című kiállítása december 4-éig tekinthető meg az EDF Galériában. Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

balogh_sandor_kiallitas07_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

150 forintos Gárdonyi-hétvége a Móra-múzeumban és kiállítóhelyein

Következő sztori

SZerinTEd? – Szabó Máté válaszol

Legutóbbi hasonló cikkek