Közélet

A szegedi sportcsarnokot és uszodát is termálkút fűti 2014-től

A szegedi sportcsarnokot és uszodát is termálkút fűti 2014-től

2013. december 17., kedd
A szegedi sportcsarnokot és uszodát is termálkút fűti 2014-től
geotermikus_sajttaj03_gs

A belvárosban már januártól beindulhat a geotermikus fűtésrendszer, Újszegeden ekkor kezdődnek a fúrások – 30-50 százalékos lehet a rezsimegtakarítás.

Ahogy arról

már beszámoltunk

, két párhuzamosan futó pályázatból újszegedi és szegedi termálkör létesül az SZTE, az SZBK, valamint az NGSZ részvételével. Éves szinten 80-100 millió forint megtakarítást remélnek a beruházástól.

A Somogyi-könyvtár és az Art Hotel is a rendszerre csatlakozik

A Szeged egyetemi és klinikai negyedében 2 milliárd forintos beruházással épülő termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték-hálózatból áll, és 2000 méter mélyéről felhozott, 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fűtik majd a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat. Az építkezés üteméről sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a kivitelezés az előzetes tervek szerint halad. A munkálatokat végző Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója,

Péter Tamás

portálunknak elmondta, hogy a termelőkút és az első visszasajtolókút kivitelezése már befejeződött, a távvezeték már október 15-én kész lett, a 24 hőközpont (a felújítás alatt álló Irinyi épület kivételével) is kiépült, jelenleg a második visszasajtolókút fúrása tart, és elkezdődött a tesztüzem is, az első visszasajtolási próbákat végzik, és az irányítástechnikai rendszert programozzák. „A projekt a vízjogi engedélyek megszerzését követően, várhatóan 2014. augusztusa végén zárul, de már januártól működőképes, fűtési üzemmódban dolgozhat a rendszer, amely 12 klinikai, 6 oktatási, 5 kollégiumi épületben, a városi könyvtárban és az Art Hotelben váltja fel az eddigi fűtésrendszert” – mondta el az ügyvezető. Megtudtuk, hogy a belvárosi projekt „kistestvére” Újszegeden zajlik. Itt 1,2 milliárd forintból épül kaszkádrendszer, itt egy termelő- és két visszasajtolókút épül 12 intézményi hőközponttal és az ezeket összekötő 3100 méter hosszú vezetékkel. A távvezetéki hálózat jelenleg 90 százalékos készenlétben van. „Itt a geotermikus kutak kivitelezését januárban kezdjük majd az újszegedi Kisstadion területén, a 2014-es fűtési szezonban már 12 újszegedi intézményt, köztük a városi sportcsarnokot, az uszodát, az újszegedi gyermekkorházat, a MÁV Rendelőt, az SZTE újszegedi épületeit, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, a Csonka szakközépiskolát és 3 kollégiumot lát majd el megújuló geotermikus energiával” – sorolta a cégvezető, aki elmondta, attól függően, hogy milyen fűtési technológiát vált fel az új, akár 30-50 százalékos megtakarítással is lehet számolni majd. A két projekt 2014. szeptemberében teljesen lezárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.