Közélet

A lakosság több mint fele költene lakáscélra

A lakosság több mint fele költene lakáscélra

2013. december 11., szerda
A lakosság több mint fele költene lakáscélra

A lakosság 59 százalékának van valamilyen lakásterve, domináns csoportot alkotnak a lakásfelújítást tervezők 29 százalékos részesedéssel, míg 10 százalék energiacsökkentő beruházást tervez - közölte felmérése eredményét a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. szerdán az MTI-vel.

Az első lakás megvásárlását a válaszadók 10 százaléka jelölte meg célként, míg ház-, illetve lakáscserét 5 százalékuk. Gyermekének, unokájának vásárolna lakást, vagy pedig őket támogatná 8 százalék. A 500 fős minta alapján a megkérdezettek 10 százaléka napról napra él és egyáltalán nincs lehetősége tartalékképzésre, előre tervezésre. Ugyanakkor 48 százalékuk lenne képes a jelenlegi megtakarításain felül további összegeket félretenni lakáscélra, vagy befektetésre. A legtöbben - 32 százalék - ezer és 10 ezer forint közötti összeget tudna félretenni. Kisebb, de 12 százalékkal még mindig jelentős azok aránya, akik 11 és 20 ezer forint közötti összegeket tudnak megtakarítani havonta, míg egészen csekély azok száma, akik havi 20 ezer forintnál többet képesek megtakarítani, a jelenleg már rendszeresen félretett összegeken felül. A megkérdezettek 62 százaléka takarít meg havonta kisebb-nagyobb összeget. A lakástervekkel rendelkezők 27 százaléka 1 éven belül, 44 százaléka 2-3 éven belül valósítaná meg céljait, a fennmaradó csoport pedig 4 éves távlatban vagy azon túl gondolkodik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.