Közélet

Zöld lámpát kaphat a stadionépítés a szegedi közgyűléstől + FOTÓK

Zöld lámpát kaphat a stadionépítés a szegedi közgyűléstől + FOTÓK

2013. november 11., hétfő
Zöld lámpát kaphat a stadionépítés a szegedi közgyűléstől + FOTÓK
ftp_palya_2013_okt_22_gs

Pozitív döntés esetén akár száz nap múlva megkezdődhet a jelenlegi romhalmaz eltakarítása a Felső Tisza parton. Szeged új, modern stadion kaphat 2-3 milliárdból, nulla forint önerővel.

Aligha lehet vitás, Szeged város egyik szégyenfoltja a Felső Tisza parton található labdarúgó-stadion. Az 1950-es években felhúzott létesítmény állapota folyamatosan romlik, hosszú évek óta nem került sor sem a pálya, sem a lelátó és kiszolgáló egységek felújítására, nem véletlen, hogy nem szívesen járnak ki ide a helyi családok. A helyzet azonban most végre megváltozhat! A szegedi önkormányzat pályázat keretében keres befektetőt a létesítmény korszerűsítésére, egészen pontosan egy új, modern stadion, illetve az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra létesítésére. A közgyűlés ideális esetben akár már november 15-i ülésén kiírhatja az ezzel kapcsolatos pályázatot. A vonatkozó előterjesztést

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója jegyzi. A SZEGEDma.hu őt kérdezte a részletekről.

- Információnk szerint egyéni képviselői indítványt nyújt be a közgyűlés elé egy új szegedi stadion építésére kiírandó pályázat tárgyában. Igaz-e a hír?

- Igen, elérkezettnek láttam az időt, hogy Szeged Megyei Jogú Városban különösen előnyös feltételekkel épülhessen egy olyan labdarúgó-stadion, mely méltó mind a szegedi labdarúgás múltjához, mind gyönyörű városunkhoz.

ftp_palya_2013_okt_50_gs

- Melyek lennének ezek a rendkívül előnyös feltételek?

- Olyan befektetőt keresünk a Felső Tisza parti stadion centerpályájának, lelátójának, környékének felújítására, felépítésére, aki hajlandó erre a célra legalább 2-3 milliárd forintot áldozni, ezáltal egy legalább 5 ezer néző befogadására alkalmas, 10 ezer férőhelyesre bővíthető, fűthető, alácsövezett, villanyvilágítással rendelkező, magyar I. osztályú és nemzetközi futballmérkőzések megrendezésére is alkalmas stadion építeni. Olyan létesítményt, mely a 21. század minden igényét kielégíti, fedett, komfortos, büfével ellátott, kényelmes lelátót biztosít a nézőknek, emellett rendelkezik a megfelelő parkolókapacitással, öltözőkkel, irodákkal, vizesblokkokkal. Feltételként szabjuk, hogy mindez Szegednek egyetlen forintjába se kerüljön, és a beruházó a felépült stadion üzemeltetési költségeit is magára vállalja, legalábbis mindaddig, míg a létesítmény a tulajdonában van. És ez még nem minden! Mivel a törvényi előírások ezt a beruházást csak osztott tulajdonban engedik megvalósítani, ezért bár a felépítmény a befektetőé lesz, a földterület Szeged város tulajdonában marad, azért a befektetőnek jelentős földhasználati díjat kell fizetnie, s még ingyenesen évi tíz nap erejéig Szeged város rendelkezésére is kell bocsátania a stadiont, természetesen egyeztetett időpontokban.

- Azt mondhatja erre a laikus olvasó, mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Hol itt a csapda?

- Tudom, hogy Magyarországon mindenki a trükköket, az egyéni érdekeket keresi a beruházásokban, ebben viszont nem fog találni. A nyertes pályázónak hosszú távon kell üzemeltetnie a stadiont szigorú feltételek mellett. Amennyiben ezek nem teljesülnének, vagy szerződést szeg, tűrnie kell, hogy a felépítmény rögtön a város tulajdonába kerül.

ftp_palya_2013_okt_55_gs

- Egyáltalán lesz pályázó, aki vállalja ezeket a feltételeket?

- Ismereteim szerint Szeged városánál egy erre a területre tervezett stadion építési engedélyezési eljárása a hajrájához érkezett, tehát sejtek egy potenciális befektetőt.

- Az is elképzelhető, hogy többen pályáznak a fejlesztésre?

- Egy jelöltről vannak információim; természetesen nagyon kellemes, egyben váratlan meglepetés lenne, ha két vagy több pályázó közül kellene a pályázati kiírásban szigorúan rögzített kritériumok alapján kiválasztani a legjobbat, a legelőnyösebbet, a nyertest.

- Mikorra várható a stadionberuházás kezdete, illetve átadása?

- Amennyiben Szeged Megyei Jogú Város közgyűlése kiírja a stadionépítésre vonatkozó pályázatot, attól kezdve a megjelenést követő 40. nap a beadási határidő. Érvényes pályázatnál durván 30 nap kell a szerződéskötésig, és még 30 a munkaterület átadásáig. Optimálisan 100 nap múlva a mostani romhalmaz eltakarításával megkezdődhet a beruházás. Az átadás pedig kötött határidejű, a szerződéstervezet szerint a munkaterület átvételétől számított három éven belül meg kell történnie.

ftp_palya_2013_okt_47_gs

- Értesüléseink szerint a szegedi politikusok nem egységesen állnak ki a stadionépítés mellett. Milyen támogatottságra számít ennek tükrében a közgyűlésen?

- Nem végeztem semmiféle egyeztetést sem a saját frakciómban, sem más politikai platformon. Meggyőződésem, nehezen lenne magyarázható, ha valaki az ellen szavazna, hogy Szeged kap 2-3 milliárd forint értékben egy beruházást, melyhez nulla forint önerő kell, s a későbbi üzemeltetés se kerül közpénzbe. Persze a politikában és a szerelemben minden előfordulhat, ezt az előterjesztést is tematizálhatják, a politika tárgyává tehetik. Nyilván ez rossz döntés lenne, mert ezzel nemcsak a labdarúgó-stadion építését hiúsítanák meg, hanem Szeged későbbi pályázatainál, sportberuházásainál is fellobbanó indulatokat gerjesztenének, végső soron Szeged fejlődése ellen szavaznának.

- Sokakban ezzel együtt is felmerülhet, kell-e egyáltalán ennek a jelenlegi szegedi labdarúgásnak ilyen stadion...

- Szeretett nagymamám túl a nyolcvanon ültetett diófát, nyilván a jövőnek. Nyugodt biztonsággal állíthatom, hogy Szegeden a közeljövőben rendeznek telt házas I. osztályú mérkőzést az új stadionban, és akkor ezt a mostani kérdést senki sem teszi föl. Azt a véleményemet is nagy önbizalommal vállalom, hogy a tyúk vagy a tojás kérdésére most egyértelműen a tojás a válasz, tehát ahhoz, hogy Szegeden legyen minőségi labdarúgás, most lehet és kell megteremteni az infrastrukturális feltételeket. Akár szereti valaki a futballt, akár nem, minden lokálpatrióta szegedi számára világosnak kell lennie, ha most nem épül meg a stadion, akkor jó darabig nem is fog. Sőt, annál nehezebb lesz fókuszálni a következő években a szintén égetően szükséges új sportcsarnok és fedett uszoda létesítésére – hiszen e három sportlétesítmény vonatkozásában fényévekkel vagyunk lemaradva még a nálunk szerényebb méretű, szegényebb városoktól is...

Így néz ki a Felső Tisza parti stadion 2013 őszén - tekintse meg fotógalériánkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.