Közélet

Újabb forrás a Pápai Hús beszállítóinak

Újabb forrás a Pápai Hús beszállítóinak

2013. november 30., szombat
Újabb forrás a Pápai Hús beszállítóinak

A de minimis (csekély összegű) kereten felüli tartozások rendezésére 400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - jelentette be Győrffy Balázs, a kamara elnöke a pápai gyárban tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Hozzátette: a kiegészítő juttatás igénybevételére az jogosult, aki a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat-beszállítói által igénybe vehető de minimis támogatásban részesült és azt meghaladó mértékű követeléssel rendelkezik. A kiegészítő juttatás mértéke a visszaigazolt követelés de minimis támogatással csökkentett összege, a felmérések szerint a mostani juttatásban 28 beszállító részesülhet - mondta a kamarai elnök. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szerződésben megjelölt összegeket december végéig fizeti ki. Győrffy Balázs tájékoztatása szerint a minisztérium egy rendeletben jelölte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy december 2-ig úgynevezett engedményezési szerződéseket kössön a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival. Kiemelte: a NAK mindössze eljáró szervezet, a kifizetések lebonyolításban és behajtásában segít, a 400 millió forintos keretösszeget a szaktárca biztosítja a Pápai Húsnak korábban beszállító sertéstartók kifizetésére, tehát az nem a kamarai tagdíjakból történik. A megkötött engedményezési szerződések szerint a Pápai Hús károsult élőállat-beszállítói a követelésük teljes összegét a kamarára engedményezik; ez azt jelenti, hogy a követelés jogosultjának a helyébe a kamara lép – magyarázta az elnök. Szólt arról is: a kamarának feltett szándéka nyomon követni a sertésáfa-csökkentés hatásait, hiszen a pozitív tapasztalatok alátámaszthatják a 27 százalékos áfa esetleges későbbi mérséklését más termékek esetében is, ami hosszú távon megoldást jelenthet a hasonló jellegű problémákra. Hangsúlyozta: nem várható, hogy egyszerre hirtelen minden alapvető élelmiszer átkerüljön az alacsonyabb áfakulcsba, de lépésenként mindenképpen az lenne a célravezető a NAK szerint. Uszoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: január 31-ig van határidő arra, hogy a csődegyeztetési eljárásban új, "mindenki számára megfelelő megtérülési szintet" biztosító ajánlatot dolgozzon ki. Hozzáfűzte: a cég még decemberben szeretne csődegyezségi tárgyalást tartani. Úgy vélte, sikerül megegyezésre jutni a beszállítókkal, a cég elkerüli a csődöt, s normális üzemmódban visszatérhet a piacra. A gyár termeléséről azt mondta: tudnának dupla kapacitással is dolgozni, de a decemberi bérek kifizetése prioritást élvez minden más pénzmozgással szemben. Hangsúlyozta: kinevezése, az idén május óta a kft. minden tartozását rövid határidővel rendezi, nem halmoz fel tartozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.