Közélet

Szegeden tiltakoztak az ösztöndíjuktól megfosztott spanyol diákok + FOTÓK

Szegeden tiltakoztak az ösztöndíjuktól megfosztott spanyol diákok + FOTÓK

2013. november 5., kedd
Szegeden tiltakoztak az ösztöndíjuktól megfosztott spanyol diákok + FOTÓK
erasmus02

Mi is Európa része vagyunk, ne zárják be előttünk a kapukat - üzente a rövid, TIK előtt készített videóján az a tucatnyi erasmusos hallgató, aki a spanyol kormány ösztöndíjmegvonása ellen tiltakozott Szegeden.

"Az Erasmus Európa!" kiáltással videós üzenetet töltött fel kedd délután tizenöt spanyol egyetemista a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt. A fiatalok a videóban úgy nyilatkoznak: itt, Szegeden sem akarnak elszeparálódni Európától, nyitott, szabad jövőt szeretnének, nem pedig záruló ajtókat. A hallgatók két nappal ezelőtt, szombat délután e-mailen értesültek róla, hogy a spanyol kormány megvonta tőlük az állami támogatást. Üzenetüket nemcsak haza, de Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is el kívánják juttatni, remélik, hogy ezzel nyomást gyakorolhatnak a spanyol kormányra a váratlan intézkedés miatt.

Kétszázezer aláírás két nap alatt

Sergio Sánchez,

a demonstráció egyik szervezője szerint a megvonás miatt rengeteg spanyol diák kényszerül hazautazni. "Amikor két hónapja ideérkeztem, még szó sem volt ilyen megvonásokról, tegnapelőtt hallottuk csak a hírt. Én az iskola mellett munkát is vállaltam, így tudom fizetni a fenntartásomat, de vannak barátaim, akik azonnal csomagolhatnak haza" - mondta. A 23 éves hallgató biológia szakon tanul az SZTE-n, még kilenc hónapig maradt volna Szegeden, de már ő sem tudja pontosan, hogy meddig lesz még itt.

Fedor Péter Mózes az Erasmus Student Network Szeged képviselője a SZEGEDma.hu-nak megerősítette: hivatalos, spanyol nyelven írt értesítést kaptak hétfőn délelőtt, melyet jelenleg is értelmeznek. Eddigi ismereteik szerint a diákok államtól érkező, körülbelül 100 eurós összegű támogatását vonták meg, innentől csak az EU-tól érkező összeget kapják - ez átlagosan 250 euró. Tudomása szerint példa nélküli, hogy egy állami ösztöndíjat teljesen megszüntessenek, egy spanyol diákkal konzultált is az ügyben - a hallgató szerint az fáj nekik leginkább, hogy senki sem kérte ki a véleményüket ebben az ügyben, a fejük felett született meg a döntés. A The Guardian című lap információi szerint több mint tízezer spanyol diák sorsa válhat bizonytalanná a megvonás miatt világszerte, így a kormány visszakozna. A cikk szerint az elmúlt évben 71%-kal kevesebb összeget fordítottak az ösztöndíjasokra, 62.7 millió euróról 16 millióra csökkent a támogatás összege. Terveik szerint a hallgatók egy kisebb, szegényebb részét támogatják majd ennél magasabb, 300 eurós összeggel. Az interneten egy petíciót is útjára indítottak a spanyol hallgatók, melyre cikkünk megjelenéséig közel kétszázezer aláírás érkezett. A gyűjtést Laura Zornoza, egy madridi származású újságíró hallgató indította, néhány óra alatt százezer feletti szignó érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.