Közélet

Szegeden mutatta be programját a DK – bíznak az ellenzéki összefogásban

Szegeden mutatta be programját a DK – bíznak az ellenzéki összefogásban

2013. november 29., péntek
Szegeden mutatta be programját a DK – bíznak az ellenzéki összefogásban
dkforum_03_il

Az MSZP és az Együtt-PM közötti választási megállapodás is hátráltatja a Demokratikus Koalícióval való együttműködést Niedermüller Péter szerint. A DK alelnöke bízik az összefogásban, reméli, hogy még karácsony előtt lesz előrelépés az ügyben.

„A Demokratikus Koalíció elkötelezett az ellenzéki összefogás mellett, vagyis közös miniszterelnök-jelöltben, közös listában és egyéni jelöltekben gondolkodunk” – jelentette ki

Niedermüller Péter

. A Demokratikus Koalíció alelnöke portálunknak megjegyezte, tudja, úgy tűnik, ennek jelenleg nincs sok realitása, de szerinte csak ez esetben lenne esélye a kormányváltásra az ellenzéknek. „Mi minden politikai célunkat ennek a törekvésnek rendelünk alá. Ettől függetlenül minden körzetben indítunk jelöltet, de nem azért, mert nem akarunk az összefogásban részt venni, hanem azért, ha mégsem lenne összefogás, akkor a DK megméretteti magát önállóan” – szögezte le a párt alelnöke. Emlékeztetett Gyurcsány Ferenc nyilatkozatára, melyben a pártelnök az MSZP-hez és az Együtt-PM-hez fordult, hogy a következő tíz napban gondolják végig az együttműködés lehetőségét. Niedermüller reméli, még karácsony előtt lesz előrelépés a kérdésben. Kérdésünkre

Arató Gergely

, a DK országos tanácsának elnöke elmondta, minden féltől nagyvonalúságot igényel, hogy átlépjen a személyi ellentéteken, a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdődjenek az érdemi tárgyalások, akár a személyek, akár a programok tekintetében. Niedermüller úgy látja, az ellenzéki megállapodást leginkább az MSZP és az Együtt-PM megállapodása hátráltatja, hiszen a két párt tulajdonképpen felosztotta maga között az ellenzéki terepet. Ennek fényében újra kellene gondolniuk az ő megegyezésüket ahhoz, hogy újabb félt vonjanak be az összefogásba. Ez azonban az ő részükről lemondásokkal jár.

dkforum_01_il

A Demokratikus Koalíció Csongrád megye 2. számú választókerülete által szervezett „Új Köztársaságot építünk” című fórumon a párt programját ismertették, mely három pillérre épül. Egy közjogi és alkotmányozási, egy gazdaságpolitikai és társadalompolitikai részből áll, a fórumon ez utóbbiról esett a legtöbb szó. Arató Gergely az oktatási rendszerrel kapcsolatban három dolgot emelt ki. A DK szerint esélyegyenlőségre van szükség, visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, ezen kívül az oktatás területén dolgozóknak nagyobb szakmai önállóságot adnának. A minőségjavítást is szorgalmazza a párt országos tanácsának elnöke, az oktatók számára ehhez azonban vonzóvá kell tenni a tanári pályát. A felsőoktatás területén pedig a versenyhelyzetet támogatnák, amelyben az intézmények egymással minőségi versenyt folytatnak a hallgatókért és a forrásokért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.