Kultúra

Örkényt énekelhet László Boldizsár jövőre + FOTÓK

Örkényt énekelhet László Boldizsár jövőre + FOTÓK

2013. november 8., péntek
Örkényt énekelhet László Boldizsár jövőre + FOTÓK
laszlo_boldizsar_interju01_gs

A Szegedi Nemzeti Színház művésze, László Boldizsár szerkesztőségünk vendége volt, ahol többek között az is kiderült, jövőre opera lehet Örkény Tóték című művéből.

Köszönjük szépen László Boldizsárnak az interjút, olvasóinknak pedig a kérdéseket!

BusaPista: Tegnap jelen voltam az Erkel színház megnyitóján. Ki volt veletek a rapper kolléga, miért csak az az egy dala van?

Rabi Bálinttal egy komolyzenei cross-over koncerten találkoztam először, ahol szintén rappelt. A Magnificat Szentpáli Roland írta, ott énekeltem a szólót és ő volt a rapper. Azóta barátok vagyunk. Úgy találták ki a műsorunkat, hogy az Aida bevonulási indulójával nyit, és arra egy rapper felvázolja a produkciót. Erre kértem fel. Az eredeti terv szerint csak CD-re kellett volna felmondania a szöveget, de ő nagyon lelkes volt, mindenképpen le akart jönni a koncertre. Annyira tetszett mindenkinek, hogy azóta velünk turnézik. Egyébként Bálintnak hobbija a rappelés.

Hegyenvölgyön: Keszthelyen született, Pakson nőtt fel, hogy érzi magát az Alföldön dunántúliként? Nem túl lapos?

Szegedre költözésem kezdetén nem annyira az alföld zavart, hanem hogy lassan közlekednek az emberek. Ha látnak cikázni egy autót, akkor az én vagyok. Gondolkoztunk egy időben azon a párommal, hogy megvennénk egy házat, az újszegedi töltés dombján. De egyébként nem zavar ez a helyzet, a lényeg épp az újdonság maga. Nagyon szeretek görkorcsolyázni is, és így, sík terepen 20 kilométert egy nap el tudunk menni. Gondolkodtam azon is, hogy milyen jó ötlet lenne az újszegedi oldalban kiülős kocsmát nyitni "Sörtöltés" névvel. Eddig 10 ismerősöm közül 8-ról kiderült, hogy kacérkodott már az ötlettel, hogy ő is Szegedre költözzön. Sokan irigykednek erre. Viszont sokszor megyek Budapestre. Soha sem zavart, ha utazni kell. Szegedben egyébként azt szeretem a legjobban, hogy nagyon nyitottak az emberek. Tolna megyében sokkal zárkózottabbak. Itt egyetemistákkal van tele a város, de sokat számít az is, hogy mennyire van benne a régió vérkeringésében egy város. Tetszik az is, hogy áprilistól novemberig fesztiválok vannak nyüzsög, parázslik az élet.

Kanalas: Két kanállal vagy eggyel?

Kanállal és villával, mint az olaszok.

Borvirágos: Vörös, fehér vagy rozé?

Eleinte vörös-boros voltam a fehéret elutasítottam, mikor megtudtam, hogy a jó fehérbor nem csinál savat, azóta azt fogyasztom szívesen.

Ági: Lányával volt már közös fellépésük vagy koncertjük?

Ha neki van koncertje, akkor azon én ott segédkezem, hogy minden stimmeljen, főként a hangosítás tekintetében, Egy hátrányos helyzetű lány javára rendeztek fellépést, akkor előbb ő, utána én énekeltem. A zenekarban ő eddig a frontember mögött volt, így még nemigen volt lehetőségünk közös produkcióra.

laszlo_boldizsar_interju04_gs

Edina: Van-e olyan álom, esetleg szerep, amely megvalósításra vár a karrierjében?

Aida az álomszerep, ami rám vár. Amilyen a természetem, már nekiállnék az Othellonak. Mindenki óva int, pedig vannak olyan tenoristák, akik harminc évesen vállalták ezt a szerepet. Rossz beidegződés az operisták körében, hogy falakat húznak bizonyos szerepek köré. Az én tanárom bármelyik szerepre felkészít, nem kell korlátokat húznunk lírai és drámai szerepeknél. Vegyíteni nem nagyon jó. Egyszer már csináltam és nem volt könnyű.

Szerkesztőségi kérdés: A színházban ebben az évadban milyen darabokban láthatjuk?

Sűrű a program, a Verdi-hetek miatt. Erősen érint engem, mert benne voltam a Boccanegrában, és beraktak két Mária főhadnagy előadásba, plusz a vasárnapi koncert. Novemberben lesz a Rigoletto a Verdi-hetek keretében, utána jön egy kis szünet, mert akkor Győrben Rigolettozom. Az évad második felében a Hoffmann meséit rám vették elő, az mindenképpen várat rám. Szeretném, hogy létrejöjjön egy opera, amit iratok. Júniusra a miskolci fesztiválon szeretném Örkény – Tótékát színre vinni, és ebből operát írni.

Geiger Lajos

típusra is olyan, mint a Tót, és ő egyébként is olyan, mint a Lajos. Egyik este villant be, az egész a kettőnk ismeretségéből született. Akkor gyorsan nekifutottam a témának, pár nap alatt Örkény özvegyét is el tudtuk érni, így megvan az írásbeli hozzájárulás. Nem készült eddig zenés produkció a műből.

Kata: A vasárnapi lemezbemutató anyagát már hallhatták több helyen is, milyenek a visszajelzések?

A közönség úgy veszi, mint egy operakoncertet: bravúroznak, pedig a dzsesszes koncerten nem szoktak. Viszont a végén, amikor elszalad a dolog, akkor teljesen felszabadulnak. A zenészeket korabeli ruhákba öltöztetjük. Ad egy alaphangulatot, hogy a zenekar van klasszikus ruhákba, mi pedig dzsesszes ruhában. A repertoár folyamatosan bővül, az alaplemez anyagot megtűzdeltük pár dallal.

Falusi Mariann

is hozott be néhányat, populáris nápolyi dalok is előkerültek.

Szerkesztőségünk kérdése: Honnan jött az ötlete, hogy Verdi műveit teljesen más köntösben szólaltassák meg?

Két éve már Boldi és keresztapák néven csináltam hasonlót, nápolyi dalok és néhány opera ária volt dzsesszes köntösben. Tavaly, mikor kihirdették a Verdi-évet egyértelmű lett, hogy csináljunk egy nagyobb produkciót. Azt nem gondoltam volna, hogy ezt egy lemezig is el tudjuk vinni. Az, hogy az énekes gárda ilyen intenzíven hozzálátott a munkához, nagyon meglepett. Partner volt mindenki, annak ellenére, hogy mennyire elfoglaltak mindannyian.

Szerkesztőségi kérdés: Ezzel esetleg közelebb vihetőek az emberek a komolyzenéhez?

Érdekes, hogy aki a dzsesszt szereti, az a komolyzene irányába is elvihető, viszont a komolyzenét szeretők is megkedvelték a dzsesszt a koncert végére. Két tábor egyszerre indul el más-más irányba. Mindig vannak fintorgók, de azok mindenhol akadnak. A videó alatt is vannak olyan kommentálók, akik magyarok, mégis olaszul írnak.

Mester Viktória

elég jó szűrő volt. Olyan Verdi-művet nem dolgoztunk fel, ami megosztotta volna a közönséget: tudta, mi az, amit elvisel a történet.

Konyecc_IGRA kérdése: Nem unja még ezt a semmittevést? Munkát mikor fog keresni?

Ha megmondod hová menjek dolgozni és velem is tartasz, beszélhetünk róla. 14 óra van. Megérkezett szerkesztőségünkbe László Boldizsár. Hamarosan kezdjük az online interjút. Kérdezzenek bátran!

Korábban írtuk

A Verdi bicentenárium keretében a Classic Club Singers formáció tagjai

Verdi

-operaslágereket adnak elő szving-dzsessz-latin-lounge hangszerelésben. A Verdi-év egyetlen magyarországi könnyűzenei produkciója a Szegedi Nemzeti Színházban november 10-én este lesz látható, ahol a Classic Club Singers Verdi'n the mood lemezbemutatójára invitálják az érdeklődőket. Az est szólistája lesz

Mester Viktória

(mezzoszoprán), akit két nyáron is láthattak a szegediek a szabadtérin a Carmen címszerepében. Mellette

Nánási Helga

, a Szegedi Nemzeti Színház szopránja,

László Boldizsár

, a Szegedi Nemzeti Színház tenorja, valamint

Geiger Lajos

(bariton) a Magyar Állami Operaház magánénekese tolmácsolásában csendülnek fel Verdi művei. Az est sztárvendége Falusi Mariann lesz, akinek régi vágya, hogy Verdit énekelhessen. Tegye fel kérdéseit ön is László Boldizsárnak, aki november 8-án, pénteken 14 órától lesz a SZEGEDma.hu szerkesztőségének vendége. Íme, egy kis ízelítő a produkcióból: http://www.youtube.com/watch?v=DsM7eDjAhGY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.