Közélet

Navracsics: félmilliárd forint jut az első világháborús megemlékezésekre

Navracsics: félmilliárd forint jut az első világháborús megemlékezésekre

2013. november 16., szombat
Navracsics: félmilliárd forint jut az első világháborús megemlékezésekre

Félmilliárd forintot fordít a kormány pályázati úton az első világháború százéves évfordulójával kapcsolatos méltó megemlékezésekre - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szombati ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az igazságügyi és közigazgatási miniszter arról beszélt, hogy a kormány által alapított Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság fél éve végzi munkáját, amelybe bevonják a Magyar Tudományos Akadémiát és a közmédiát is. Elmondta: a centenárium alkalmából nemzetközi konferenciákat, találkozókat és kiállításokat szerveznek. A tanácskozásokra példaként említette a hét elején Európa nagy háborúja és az új világrend születése címmel megtartott nemzetközi történészkonferenciát. Helyi rendezvényekkel, kezdeményezésekkel is bővítik a megemlékezések körét - tette hozzá. Utóbbiakat félmilliárd forintos keretből pályázati úton támogatja a kormány. Pályázni nemcsak az első világháborús relikviák, dokumentumok gyűjtésére, feldolgozására lehet, hanem önálló tudományos művek és fordítások megjelenésének támogatására, az első világháborús emlékművek helyreállítására, megújítására, a témával kapcsolatos filmforgatókönyvekre, kulturális rendezvényekre, művészeti tevékenységre, az első világháború eseményeit felidéző, illetve a centenáriumhoz kapcsolódó számítógépes játékok fejlesztésére. A pályázatokat a tervek szerint még idén kiírják. A veszprémi centenáriumi bizottságról szólva a miniszterelnök-helyettes, aki a testület ülésén az országos bizottság elnökeként vett részt, elmondta, az elsők között az alakult meg az országban, és élen jár a programok kidolgozásában, tartalmas, színvonalas rendezvényekkel készül, és pályázatot készített elő az első világháborús hadisírok gondozására.

Porga Gyula

(Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere elmondta: a Földesi Ferenc nyugalmazott ezredes kezdeményezésére létrejött emlékbizottság harmadik ülését tartotta szombaton, részletesen megvitatva a 2014-16-os centenáriumi programokat; a bizottságban minden érintett városi intézmény részt vesz. A tervezett kiállításokhoz és kiadványokhoz felajánlásokat várnak a családi archívumokból - tette hozzá. Kiemelte: a bizottság egyik fő célja, hogy a diákoknak megfelelő információt juttassanak el az első világháborúról, valamint méltóképpen gondozzák az első világháborús hadisírokat itthon és külföldön is. Földesi Ferenc megjegyezte: Veszprém mindig katonaváros volt, és ma is az, ezért is fontos, hogy illően emlékezzenek a város - nemcsak a katonák, hanem a civilek - az első világháborúban tanúsított példás helytállására, különös tekintettel a város akkori vezetőjére, Komjáthy Lászlóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.