Közélet

Mikor a rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek - zaklatók a Kárász utcán

Mikor a rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek - zaklatók a Kárász utcán

2013. november 19., kedd
Mikor a rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek - zaklatók a Kárász utcán
hajlektalan_rendor02_gs

"Mikor a gyalogos rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek" - írja olvasónk, aki testközelből tapasztalta milyen erőszakos lehet egy rámenős kéregető.

November 11-én

két hajléktan férfi ellen

garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség, mert azok a sétálóutca kávézójának teraszán koldultak a vendégektől. Először a személyzet lépett akcióba, akik távozásra szólították fel a hajléktalanokat, de ők támadólag léptek fel a pincérekkel szemben. Az egyik férfi törött sörösüveggel fenyegette meg az ott tartózkodókat, de mielőtt eldurvulhatott volna a helyzet, kiérkeztek a rendőrök, akik előállították az elkövetőeket. Olvasóinktól már több panaszos levelet kaptunk, amiben a Kárász utcán és környékén kéregető koldusokról és kisebbségiekről írtak. Néhány nappal ezelőtt egy neve elhallgatását kérő olvasónk az egyik helyi kávézóba tért be párjával, de rövid idő alatt oda lett a romantikus hangulat. Mint írta, háromszor mentek az asztalukhoz koldulni ilyen-olyan okból, de a kéregetőkkel egyidejűleg megjelennek olyan, feltehetőleg kábítószer hatása alatt lévő kisebbségiek is, akiket rendszeresen lát randalírozni az utcában. Több alkalommal is szemtanúja volt, amint az említett kéregetők ordítozva zaklatják a sétálókat, illetve gyerekeik biciklivel szlalomoznak a járókelők között. Az sem megoldás, ha az emberek úgy tesznek, mintha nem vennének tudomást a kuncsorgókról, ugyanis nem egyszer megtörtént már, hogy karjuknál fogva megállították őket az utcán. A panaszosok kérdése minden esetben ugyan az: "ha a Kárász utcán valaki csak elkezd gitározni vagy énekelni, és 5 perc múlva jönnek a rendőrök és elküldik őket, akkor a problémás kisebbségiekkel miért nem történik előrelépés? Úgy érezzük, megoldás lehetne a kicsivel fokozottabb polgárőri vagy rendőri jelenlét, mert azt észrevettük, hogy mikor a gyalogos rendőrök feltűnnek, a koldulók eltűnnek".

hajlektalan_rendor01_gs

A SZEGEDma.hu az ügyben felkereste a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. Arra voltunk kíváncsiak, érkezett-e hozzájuk bejelentés hasonló ügyekkel kapcsolatban, tudnak-e hivatalosan is a problémáról. A sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy kérdéseink megválaszolására az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel. A cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem kaptunk választ. A koldulást egyébként a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 185. paragrafusa szabályozza: "185. § (1) Aki gyermekkorú személy társaságában koldul, szabálysértést követ el; (2) Aki közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el" majd úgy folytatódik, "(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot". Ha azonban nem zaklatják a járókelőket a kéregetésükkel, akkor nem tiltja semmilyen jogszabály a csendes koldulást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.