Közélet

Mérsékelték a játékpisztolyos mártélyi bankrabló büntetését

Mérsékelték a játékpisztolyos mártélyi bankrabló büntetését

2013. november 14., csütörtök
Mérsékelték a játékpisztolyos mártélyi bankrabló büntetését

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa a fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt Kovács Tibor ellen indított büntetőügyben az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A vádlott szabadságvesztésének és közügyektől eltiltásának időtartamát egyezően 8-8 évről 6-6 évre csökkentette a táblabíróság.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az első fokú ítélet kiszabásának időpontjában a Szegedi Törvényszék - figyelembe véve az akkori jogszabályban megadott büntetési tételeket - vagyis azt, hogy a vádlott cselekményéért 5-15 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható, a cselekmény súlyához mérten arányos büntetést szabott ki. Időközben, azonban hatályba lépett az új Btk. amely alapján ezért a bűncselekményért 5-10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ezért döntött úgy a Szegedi Ítélőtábla, hogy - tekintettel az összes egyéb, így az enyhítő körülményekre is, a vádlott büntetését mérsékli. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Kovács Tibor

2013 elejére nagyobb összegű, közel 6 millió forint tartozást halmozott fel, valamint a tulajdonát képező, és ügyvezetése alatt álló kft.-je felszámolást is kezdeményezte a NAV 2013 januárjában, amely kapcsán nagyobb összegű adóbírság is fenyegette. A vádlott mindezek miatt 2013 márciusában arra az elhatározásra jutott, hogy végső megoldásként rablással próbál pénzt szerezni tartozásai kiegyenlítésére. Korábban többször járt Mártélyon, ahol a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet egyik kirendeltsége is található. Úgy döntött, hogy ezt fogja kirabolni, mivel viszonylag kevésbé forgalmas helyen van, így cselekményét várhatóan könnyebb lesz megvalósítani. 2013. március 25-én autóval Mártélyra ment, ahová reggel 9 óra körül érkezett, de csak 12 óra 50 perc körüli időben szánta el magát a rablásra. Autójával a takarékszövetkezettől száz méternyire parkolt le, 12 óra 55 perckor bement az ügyféltérbe, egy fekete sállal az arcát eltakarta úgy, hogy csak a szeme látszódjon ki. A banki ügyintézőhöz ment, átadta neki az általa már otthon elkészített, egy átlátszó műanyag borítóban elhelyezett papírlapot, amin a következő szöveg állt: "Ez egy rablás! Működjön együtt! Ha nem akarja, hogy bárkinek baja legyen, tegye az összes papírpénzt a szatyorba! 10 percig ne tegyen semmit! Figyeljük!" Ezzel egy időben a zsebéből elővett egy, a Beretta 92 tűzfegyver mintájára készített, az átlagosnál nagyobb fegyverismerettel rendelkező személyek megtévesztésére is alkalmas játékpisztolyt, amit szemmagasságban a banki ügyintézőre fogott, majd átadott a nőnek egy fekete nejlonzacskót. A megfenyegetett alkalmazott, miközben a vádlott a játékpisztolyt mindvégig ráfogta, a pénztárhoz ment, és a reklámszatyorba pakolt 170 ezer forint készpénzt, valamint a vádlott felszólítására 315 eurót, amelynek értéke 96 295 forint volt. A vádlott a nejlonzacskót átvette az alkalmazottól, majd kiment az épületből. Ekkor a banki ügyintéző megnyomta a pánikgombot, az utcára rohant, és egy arra járóval közölte, hogy kirabolták a bankot. A férfi ekkor a vádlott után szaladt, az üldözésbe bekapcsolódott egy másik mártélyi lakos is, aki beérte a vádlottat. Összeütköztek, a földre kerültek, majd az időközben odaérkező másik férfival együtt a két mártélyi lakos legyűrte a vádlottat, és addig a földön tartották, amíg kiérkezett a rendőrség. A vádlott cselekményével összesen 266 295 forint kárt okozott, ami az eljárás során megtérült. A vádlott a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett - áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.