Közélet

Korszerűsítik a környezetügyi informatikai rendszereket

Korszerűsítik a környezetügyi informatikai rendszereket

2013. november 28., csütörtök
Korszerűsítik a környezetügyi informatikai rendszereket

Összekapcsolódnak a környezetügyi ágazatban használt információs rendszerek, korszerűbb lesz a környezeti adatokat nyilvántartó rendszer és a légszennyezettségi mérőhálózat három uniós fejlesztés megvalósításával, amelynek projektindító rendezvényét csütörtökön tartották a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

A legfontosabb cél, hogy korszerű informatikai rendszer jöjjön létre, amelynek elemei összekapcsolódnak, és amely könnyen hozzáférhető, illetve gazdaságosan, hatékonyan működtethető - mondta a megnyitón

Kovács Péter

, a tárca vízügyért felelős helyettes államtitkára. A környezetvédelmi, természetvédelmi és a vízügyi információs rendszerek összekapcsolhatósága válik lehetővé akkor, ha a vízügyi szervezetek informatikai hálózatai csatlakoznak a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz. A több mint 500 millió forintos támogatással megvalósuló fejlesztés biztosítja a rendszerek közötti on-line adatcserét, az érintett szervezetek távközlési költségeinek csökkentését és az e-kormányzat rendszeréhez történő csatlakozást. Több mint kétmilliárd forintból újul meg a VM országos környezetvédelmi információs rendszere (OKIR), amely a környezet terhelésével és állapotával kapcsolatos adatokat tárolja. Mostanra a rendszer szoftver- és a hardver-környezete is elavult, üzemeltetése gazdaságtalan, illetve a nemzetközi információbiztonsági szabványoknak és ajánlásoknak sem felel meg teljes körűen. Várhatóan a jövő év második felére korszerű, energiagazdaságos, központosított informatikai infrastruktúra jön létre. Mintegy 1,1 milliárd forintos támogatás jut a levegőminőségi mérőműszerek és lakossági tájékoztató rendszerek működtetését végző Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat korszerűsítésére, amely szintén a jövő évben valósul meg. A meglévő mérőhálózat jelenleg nem felel meg teljesen az előírásoknak. Szükség van a levegő méréséhez, illetve az adatok feldolgozásához, megjelenítéséhez a kiszolgáló informatikai rendszer továbbfejlesztésére is, valamint alapvető az adatokból kapott ismeretek elektronikus közzététele. A három fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.