Gazdaság

Kiosztották az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat

Kiosztották az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat

2013. november 7., csütörtök
Kiosztották az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat

Az evopro Bus Kft. pályázata nyerte az első helyezést a IV. Dél-Alföldi Innovációs Díj versenyen.

Az elismerést, a

Bánvölgyi László

szobrászművész által készített Möbius térplasztikát csütörtökön a díjat létrehozó kuratórium nevében

Dékány Imre

, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) elnöke adta át. Az evopro Bus Kft. "Városi hibrid autóbusz fejlesztése" című győztes pályázatában szereplő ePowero hibrid autóbusz a leírás szerint az európai és hazai piac igényeit teljes mértékben kielégítő, költséghatékony és környezetkímélő alternatívát kínál a tömegközlekedésre. Az evopro Bus Kft. kecskeméti telephelyén 2013 elején kezdték meg a prototípusgyártást, az első autóbusz az év végére készül el. A második helyezést "A földgáziparban alkalmazható kénhidrogén- és vízgőztartalom-mérő lézeres fotoakusztikus elvű műszer kifejlesztése és piacra vitele" című pályázat nyerte. Az anyagot közösen adta be a HILASE Kft., az SZTE, a MOL Nyrt. és a Videoton Zrt. A fotoakusztika jelenségét először

Alexander Graham Bell

figyelte meg az 1880-as években, a legnagyobb áttörést a területen a lézer felfedezése hozta az 1970-es évektől. Napjainkban az ipar és a környezetvédelem területén egyaránt elfogadott módszernek számít a lézeres fotoakusztikus mérési technológia. A földgázipar területén rendkívül fontosnak bizonyult az ilyen típusú mérőeszközök alkalmazása, a földgáz minőségét jelentősen befolyásolja az egyéb tartalmak koncentrációja, amelynek ismerete elengedhetetlen a gázipar szempontjából. A harmadik helyezett a "Korszerű biológiai alapok - szegedi tritikálé fajták a magyar mezőgazdaság szolgálatában" című pályázat lett a IV. Dél-Alföldi Innovációs Díj versenyen. A pályamunkát a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. adta be. Mint az ismertetésben szerepel, a tritikálé, azaz a rozs és a búza keresztezésével kapott termékeny növényutódok piacképes terméknek bizonyulnak. A szegedi Gabonakutató által nemesített három növényfajta egyrészt szabadalmazott szellemi alkotásnak tekinthető, másrészt vetőmagjukban megtestesült fizikai terméknek. A GK Rege, GK Idus és a GK Szemes fajták magas hozzáadott értéket rejtenek, valamint kiemelkedő gazdasági hasznot jelentenek a gazdák, a régió és a nemzetgazdaság számára is. Kedvező adottságaiknak köszönhetően a hazai gazdák körében gyorsan terjednek, egyre népszerűbb terméknek számítanak, és külföldi érdeklődés is mutatkozik a termékek iránt - hangzott el a díj indoklásában. Az MTA SZAB elnöksége, együttműködve a régió három (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) kereskedelmi és iparkamarájával, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE.-vel 2010-ben hirdetett először pályázatot a dél-alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerésére, az innovációs tevékenység, a technológiai transzfer támogatása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.