Hende: a Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Honvédségben nem számít, ki honnan jött, gazdag vagy szegény, hogy milyen hit vagy meggyőződés irányítja az életét, csak az, hogy vállalja a munkát, és ha kell, a küzdelmet is mindazért, amit a piros-fehér-zöld zászló jelent – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Roma katonák a seregben című film bemutatóján.

Hende Csaba azt mondta: “ez a film olyan romákat mutat be, akiknek sikerült”. Megtalálták helyüket az életben és egyenrangú tagjai lettek a honvédek közösségének. Kemény munkájukra támaszkodva, a honvédség segítségével sikerült kitörniük a szegénységből, és “azokból az ördögi körökből, amiket a szegénység font az életük köré” – fogalmazott a miniszter.

A filmben a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a szentendrei Altiszti Akadémia olyan katonái szerepelnek, akik vállalják roma származásukat és katonaként is bizonyítottak. Öt katona személyes történetét elmesélve mutatja be, hogy a honvédség milyen lehetőséget jelent a romák számára. “Én eldöntöttem, hogy leszek valaki” – fogalmazott az egyik filmben szereplő katona, míg egy másik szereplő azt hangsúlyozta: “tanulni, tanulni, tanulni, mert ez az egyetlen kiút a szegénységből”. Elhangzott a filmben az is: “a katona egy megbecsült ember Magyarországon”.

A honvédelmi miniszter azt mondta, mindannyian szeretnének több roma embert látni a honvédségben.

Garai Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta: azon lesz, hogy ezt az életpályát minél jobban megismertesse a roma fiatalok körében, hogy minél több roma fiatal találja meg boldogulását a honvédségben.

A film bemutatása után Buri Edina, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kabinetvezetője átadta Farkas Flórián, az ORÖ elnökének üdvözletét. Buri Edina felidézte, hogy a magyar kormány 2011 májusában kötött keretmegállapodást az ORÖ-vel, melyben vállalták a romák társadalmi integrációját segítő feladatok megvalósítását. Ennek nyomán a Honvédelmi Minisztérium és az ORÖ egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást.

Buri Edina az elmúlt egy évet tartalmasnak nevezte, és kiemelte: a HM élen jár a roma társadalmi integrációt segítő tevékenységekben.

Előző sztori

Új bölcsőde, felújított konyha után napelem-beruházás Üllésen + FOTÓK

Következő sztori

Gyulai kolbász, szikvíz és Puskás: bővült a hungarikumok lajstroma

Legutóbbi hasonló cikkek