Közélet

Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérhetővé válnak a rezsiszámlák

Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérhetővé válnak a rezsiszámlák

2013. november 13., szerda
Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérhetővé válnak a rezsiszámlák

Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az egységes számlakép kialakításáról szóló, általa kezdeményezett és kedden elfogadott törvényről.

A jelenleg bonyolult, érthetetlen és „ahány ház, annyi szokás” alapon kiállított számlák képének egységesítése összhangban van az alaptörvénnyel is – hangsúlyozta

Németh Szilárd

szerdai sajtótájékoztatóján -, az ugyanis a fogyasztók érdekeinek védelmét is előírja. Ugyanakkor tudatos fogyasztói magatartásra is ösztönzik az embereket általa – tette hozzá. A számlák első oldalán januártól csak a legfontosabb adatok szerepelnek, és az egyes közműszolgáltatási területeknek más-más színt kell használniuk a kiemelésekhez. A villamosenergia-számlák korall színűek, a földgázszámlák narancssárgák, a távhődíjat közlők lilák, a vízi közműveké kékek, a hulladékszállítási számlák zöldek, míg a kéményseprési számlák sárgák lesznek. A dokumentumon a fizetendő összeg, az elszámolási időszak és a befizetési határidő mellett azt is szerepeltetni kell: mekkora megtakarítást eredményezett a rezsicsökkentés az adott hónapban, és göngyölítve a díjmérséklés bevezetése óta – hangsúlyozta a képviselő, kifogásolva, hogy bár eddig rendelet szabályozta mindezt, a szolgáltatók azt kifogásolható módon teljesítették, például a megtakarítást mindössze 2-es betűméretben tüntették fel. A szolgáltatóknak évente egyszer definíciókat is adniuk kell a számlákon szereplő kifejezésekről. A politikus beszámolt arról is: még az őszi törvényhozási időszakban beterjeszt egy másik javaslatot a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény módosítása céljából, hogy számukra is előírják a rezsicsökkentésből adódó tájékoztatási kötelezettséget. Ebben a többi közt az szerepel majd, hogy a társasház-kezelőknek a közös kiadásokkal és számlákkal kapcsolatos tájékoztatást havonta kell kifüggeszteniük az épület faliújságjára, az éves beszámolókon pedig elkülönítetten, külön beszámolói soron kell feltüntetniük. Nem lenne erre szükség, ha a társasházak kezelői ezt maguktól megteszik – fogalmazott Németh Szilárd, jelezve: munkacsoportjához a legtöbb panasz a társasházak számlakiállításával kapcsolatosan érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.