Közélet

Csodaként emlegetett gyermekáldás segít Bálint Sándor boldoggá avatásában?

Csodaként emlegetett gyermekáldás segít Bálint Sándor boldoggá avatásában?

2013. november 28., csütörtök
Csodaként emlegetett gyermekáldás segít Bálint Sándor boldoggá avatásában?
balint_sandor

Szinte a teljes világsajtót bejárta az a hír, amely szerint egészséges gyermeknek adott életet idén nyáron egy három hónapig agyhalottként kórházban kezelt asszony a debreceni szülészeti klinikán. Az esethez kapcsolódóan érdekes és Bálint Sándor boldoggá avatása szempontjából akár kulcsfontosságúvá is avanzsálható részletről számolt be szerdán a magyarkurir.hu.

Mint a

portál írja

, a gyermek egészségéért és megszületéséért közbenjáró imát hirdetett

Fülesdi Béla

, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője, amelyben a résztvevők

Bálint Sándorhoz

fordultak segítségért. A boldoggá avatás előtt álló egykori néprajztudóst, a "legszögedibb szögedit" arra kérték, mivel magának nem volt utódja, fogadja örökbe a születendő gyermeket. Közel egy hónapon keresztül, a gyermek egészségének legnehezebb periódusaiban szentmiséken, imakilenceddel fohászkodtak Bálint Sándorhoz a csecsemő életben maradásáért és az édesanyja lelki üdvéért. A közbenjáró imához nyolc településen és a Mária Rádión keresztül is csatlakoztak hívek.

A 31 éves asszony végül egészséges gyermeknek adott életet a nyáron, illetve szervdonorként négy másik betegen segített.

Az ügy kapcsán Fülesdi Béla megkereste a Szeged-Csanádi Egyházmegyét, és Bálint Sándor boldoggá avatási eljárásához mint imameghallgatást jelentette be azt. Mint ismeretes, a folyamatot 1995-ben az egyházmegye akkori püspöke,

Gyulay Endre

kezdeményezte, 2012-ben pedig a Vatikán is igazolta az 1904 és 1980 között élt néprajztudós életszentségét. Ahhoz azonban, hogy valakit boldoggá avassanak, szükséges egy orvosilag igazolt csodás gyógyulás. Az eset kapcsán a SZEGEDma.hu véleménye kikérése végett megkereste

Kondé Lajost

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynökét, a dóm plébánosát. „Csak nagyon komoly eljárás és megfontolás után mondja az egyház valamire azt, hogy tényleg csoda, tehát közbenjárással történt valami olyasmi, ami csodának tekinthető. Ehhez segítségül kéri orvosi csoportok véleményét, minden ilyen esetben nagyon óvatosan és körültekintően jár el az egyház. Ennek okán azt mondom, korai lenne még az esetet értékelni, nem is tisztem nekem ez. A személyes véleményem szerint valóban egy pozitív dologról van szó. Ami egyházi szempontból fontos, hogy minden megfogant élet életnek számít, tehát Isten ajándéka. Ugyan emberi közreműködéssel, de sikerült ezt az életet életben tartani, de nyilván nemcsak orvosi, biológiai szempontból tekintve siker ez, hanem van egy másik megközelítése is a dolognak. Ugyanakkor nem tudom a csoda tényét sem megerősíteni, sem cáfolni, de az biztos, hogy isteni közbenjárás, segítség kellett ahhoz, hogy a gyermek életben maradjon. Mindemellett, hangsúlyozom, semmiképpen sem szeretnék állást foglalni az ügyben” – nyilatkozta portálunknak a plébános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.