Írjon nekünk

Közélet

Czerván: ismét nyereségessé kell tenni a fűszerpaprika-termesztést! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ferencesek_paprikanap14_gsEredetvédetté kell tenni a szegedi paprikát, hírneve csak így őrizhető meg a világpiacon – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az alsóvároson rendezett szakmai konferencián.

A szegedi fűszerpaprika-nemesítés legújabb eredményei és a termesztés aktuális problémáit vitatták meg az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban rendezett szakmai konferencián, ahol elhangzott, a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen.

„A paprikatermesztés ma is gyógyír a vidék bajaira” – fogalmazott Czerván György. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár közölte, teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy 1800 milliárd forint évente, amelyből a kertészet mintegy 20%-kal részesedik 350 milliárdot kitevő termelési értékkel. Emlékeztetett az ágazat idő- és pénzigényességére, hiszen az üvegházak felépítése, fűtése vagy épp az öntözés nem olcsó, de a a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint érdemes ebbe a szegmensbe fektetni és hosszú távon gondolkozni. „Az Európai Unió közös agrárpolitikájának 2014 -2020 közötti költségvetési időszakában minden lehetséges támogatást, pályázati forrást megnyitunk a kertészettel foglalkozó gazdák és vállalkozások előtt” – jelentette ki Czerván György a „A szegedi paprika nyomában (múlt, jelen, jövő)” … de mit ér a paprika bor nélkül? című konferencián.

Fontosnak nevezte, hogy a szegedi paprika eredetvédett termék legyen így kiküszöbölhetőek a hamisításból eredő piaci hátrányok. „Csak így nyerhetjük vissza és őrizhetjük meg a szegedi paprika hírnevét a világpiacon” – hangsúlyozta. Az államtitkár rámutatott, a fűszerpaprika-termesztés ma nem nyereséges hazánkban, hiába élénkült meg az elmúlt időszakban a termesztési kedv, az átláthatatlan és szabályozatlan piac teret engedett a nem ellenőrzött termékek forgalmazásának.

ferencesek_paprikanap17_gs

A konferencián sajnálatosnak nevezte Győrffy Balázs, hogy közel az egyharmadát termelik meg ma hazánkban annak a fűszerpaprika mennyiségnek, amit a fogyasztók igényelnének. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke hozzátette, az egy főre eső fogyasztás is csökkent. Míg 2002-ben 6-7000 hektáron termeltek fűszerpaprikát, az export 6000 tonna volt, míg az import 223 tonna. Mára a behozatal közel húszszorosára növekedett. „A mögöttünk álló 10-15 évben sokan vesztették el megélhetésüket ezen a területen, egyes adatok szerint ez 30 ezer főt jelent, akiknek családját is közvetlenül érinti ez” – mutatott rá Győrffy Balázs. A konferencia másik fő témájára, a borkultúrára is kitért köszöntőjében az elnök. Ahogy fogalmazott, a belső fogyasztás egyfajta reneszánszát éli, kiváló presztízsűek a termékek.

A paprika hármas feladata: táplálni, táplálkozni, gyógyítani

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, nem szabad az előttünk álló feladatoktól megijedni, meghátrálni, s ez nem az élet minden területére igaz. „Nemcsak a lehajolásról szól, ahogy a paprikát leszeded vagy elpalántálod, hanem rólad is szól. A munka formál, alakít bennünket, mi leszünk általa többek. Ahogy a gyerekeket váltom meg, igazából önmagamat váltom meg. A munka, amit felvállalunk, az kinyitja számunkra a mennyeknek országát. Tehát a feladat nemcsak paprikáról vagy a pénzről szól, hanem elsősorban rólunk. Az az ember, aki a feladatát becsülettel elvégzi, eredményt ér el” – fogalmazott Böjte atya.

Kiss Didák testvér, házfőnök emlékeztetett, a konferencia helyszíne sem véletlen, hiszen Szegedre a ferencesek hozták a paprikát. „Nem a ferencesek váltak a legnagyobb fűszerpaprika termesztőkké, nemesítőkké, hanem az embereknek adtunk megélhetést, s ezáltal adtunk számukra valamiféle táplálékot, így itt tudnak maradni” – magyarázta a házfőnök. A paprika jótékony hatását is megismertették a ferencesek az itt élőkkel, s mára a tudomány is bebizonyította a kapszaicin gyógyító hatását.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom

Aktuál