/

Az országban először Szegeden hallhatjuk Verdi padláson talált művét

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

giuseppe-verdiAz országban először Szegeden csendül fel Giuseppe Verdi Adagiója vasárnap délelőtt a Tátra téri Szent Gellért templomban.

Igazi komolyzenei különlegességnek lehetnek szem- és fültanúi vasárnap a Tátra téri Szent Gellért templomban, délelőtt a tízórás misét követően Giuseppe Verdi Adagióját hallgathatja meg a közönség. A nagyjából ötperces művet eddig nem hogy Szegeden, de Magyarországon sem játszotta el senki: Lóth Gergely, a zenetudományi intézet munkatársa, valamint Simonffy György zenetanár kutatómunkája szerint hazai ősbemutató lesz a vasárnapi koncert.

A szerző fiatalkorában, körülbelül az 1830-as években keletkezett műről csak a kilencvenes években szereztek tudomást, miután az előkerült apósa, Antonio Barezzi padlásáról. “Verdi operáiban is előszeretettel használta a rézfúvósokat, így mi is nagy örömmel játsszuk ezeket a darabokat. Több ilyen művet írt, ezek közül azonban csak kevés maradt meg az utókornak” – árulta el portálunknak Nyíri Ferenc, a Szegedi Szimfonikus Zenekar harsonaművésze. Trombitán, harsonán vagy vadászkürtön játszható el a darab orgonakísérettel, előadásában Győri Péter orgonaművész asszisztál majd.

Előző sztori

SZerinTEd? – Agócs Zsanett válaszol

Következő sztori

Emberi szenny “díszíti” a Tisza-parti kapualjakat + FOTÓK