Közélet

Az elmúlt három évben 6 milliárd jutott tanyafejlesztésre

Az elmúlt három évben 6 milliárd jutott tanyafejlesztésre

2013. november 14., csütörtök
Az elmúlt három évben 6 milliárd jutott tanyafejlesztésre

Az elmúlt három évben közel 6 milliárd forint jutott a tanyán élők életkörülményeinek és életminőségének javítására - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által a Tanyafejlesztési Program megismertetésére indított roadshow csütörtöki állomásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban.

A tanyán élők támogatására az idén eredetileg 2 milliárd forintot különítettek el, a támogatási forrást azonban, a nagy igény miatt a tárca 3,5 milliárd forintra emelte - ismertette előadásában a VM parlamenti államtitkára. A forrásra beérkezett, közel ezer pályázat közül 778 felelt meg a szakmai és formai követelményeknek és végül 529 pályázó nyert különböző összegeket.

Budai Gyula

elmondta, a nyertes önkormányzatok és egyéni tanyagazdálkodók a program keretösszegéből összesen közel 1,5 milliárd forintot a tanyákon megtermelt termékek piacra jutását segítő helyi piacok kialakítására, 534 milliót a tanyákra vezető utak karbantartására, valamint közel 500 millió forintot az elektromos hálózattal nem rendelkező tanyák villamosítására fordíthatnak. Hozzátette, hogy az összes tanyavillamosításra beérkezett pályázatot befogadta a tárca, a nyertes pályázók pedig valóban jogosultak a fejlesztések megvalósítására. A kormány döntése értelmében 2020-ig az összes magyarországi tanyát el kell látni árammal, ez a program pedig ennek az útnak az első és nagyon fontos lépése - fogalmazott az államtitkár. Budai Gyula hozzáfűzte: az idei pályázati ciklusban a tanyagondnokok eszközeinek cseréjére és vásárlására is jelentős összeget fordítottak.

Viski József

, a VM főosztályvezetője elmondta: a program egy meglehetősen szűkös, 940 millió forintos kerettel indult el 2011-ben, ami egy év múlva közel 1,5 milliárd forintra emelkedett. Ezeknek az összegeknek körülbelül egyharmadát - 200, illetve 400 millió forintot - a tanyagazdálkodók kaphatták meg. A fejlesztési programot 2011-ben 204 településen indították el, a második évben pedig már 240 településre bővült a lista. Az idén a megemelt forrás miatt eltörölték ezt a listát és mind a hat alföldi megyében, illetve a Pest megye déli járásaiban lévő összes település pályázhatott, ezzel 724 város és község vehetett részt a programban - ismertette Viski József. A 24 működő tanyával rendelkező Balkány a korábbi években indult és nyert is a kiíráson, 2013-ban pedig a településen termelői piacot hoznak létre az elnyert 28 millió forintos támogatásból - mondta el Pálosi László, a kisváros Fidesz-KDNP-s polgármestere. A szaktárca adatai szerint a Tanyafejlesztési Programra összesen 1851 pályázat érkezett 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban, ebből 1396 felelt meg a követelményeknek, és esett át értékelésen. A VM által befogadott pályázatok támogatási igénye összesen 8,887 milliárd forint volt. A támogatást nyert pályázatok száma 963 volt, amelyek összesen 5,871 milliárd forint forráshoz jutottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.