Sport

Az állam is támogatja a nemzetközileg sikeres kick-boxosokat

Az állam is támogatja a nemzetközileg sikeres kick-boxosokat

2013. november 15., péntek
Az állam is támogatja a nemzetközileg sikeres kick-boxosokat
kick_box01_gs

A nem olimpiai sportágak közül a kick-box karate az első, amely 2020-ig rendszeres állami támogatásban részesül.

Kiss Norbert

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Magyar Kick-box Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 16 kiemelt sportágon kívül még közel 15 olyan - olimpiai és nem olimpiai - sportág van, amely egy új partneri kapcsolat keretében, még az idén támogatásban részesül a sportállamtitkárság úgynevezett felzárkóztatási alapjából. Hangsúlyozta, azért döntöttek így, mert az olimpiai és a nem olimpiai sportágak között is akadnak még olyanok, amelyek érdemesek az állami támogatásra. A helyettes államtitkár hozzátette: ezek a sportágak közel sem olyan nagyságrendű összeget kapnak, mint a 16 kiemelt sportág, viszont nekik is kell sportágfejlesztési koncepciót benyújtaniuk, s a támogatást többek között az utánpótlás fejlesztésére, az edzők megbecsülésére és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják. Kiss Norbert szerint a kick-box mellett szól, hogy széles utánpótlás-bázissal rendelkezik - itthon 5-6 ezren űzik -, a sportágban versenyzők száma folyamatosan bővül, és a sportág nemzetközi sikereket is fel tud mutatni.

Leyrer Richárd

, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke kifejtette, hogy sportága eddig szinte semmilyen állami támogatásban nem részesült, a napokon belül aláírandó megállapodás viszont a jövőben stabil gerincet biztosíthat a kick-boxnak, konkrét összeget viszont egyik sportvezető sem kívánt említeni. A szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megrendezett Küzdősportok Világjátékán a magyar delegáció három aranyérméből kettőt a kick-boxosok szállítottak.

Görbics Gábor

a full contact szabályrendszerben győzött a 63,5 kilogrammosok között,

Gömbös László

pedig a point fighting szabályrendszerben a 74 kilogrammos kategóriában lett első, míg

Veres Richárd

másodikként végzett 63 kilogrammban, ezzel a magyar kick-boxosok az országok rangsorában a harmadik helyen zártak. A sajtótájékoztatón megjelent a két világjáték-győztes versenyző, akikre hamarosan újabb fontos megméretés vár. Társaikkal együtt mindketten indulnak a törökországi Antalyában sorra kerülő világbajnokságon, ahol point fighting, light, kick-light és full-contact kategóriákban küzd majd a 20 fős magyar kick-box válogatott, s ahová Görbics és Gömbös is az újabb aranyérem megszerzéséért utazik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.