Közélet

A mintatanyák mellé termálfalut építene Mórahalom + FOTÓK

A mintatanyák mellé termálfalut építene Mórahalom + FOTÓK

2013. november 22., péntek
A mintatanyák mellé termálfalut építene Mórahalom + FOTÓK
morahalom_norveg_beruhazas02_gs

Ha a fejlesztési elképzelést támogatja a Norvég Alap, a termálfalu központi épülete 200-250 idősnek adhatnak otthont a megújuló energiára építve, illetve a biomassza-tüzelés is nagyon szerepet kaphat Mórahalmon.

Tove Skarstein,

Norvégia magyarországi nagykövet asszonya látogatott pénteken Mórahalomra, ahol tájékoztatást kapott a Mórahalmon megvalósult, illetve megvalósuló, Norvégia által támogatott projektekről (megújuló tanyák, energiatudatos városfejlesztés). A diplomata nemcsak ezeket a beruházásokat tekintette meg, de megcsodálta a település büszkeségét, a gyógyfürdőt is. Tove Skarstein nem érkezett üres kézzel, könyvadományt hozott, mellyel a mórahalmi könyvtár állományát gazdagította.

Nógrádi Zoltán

polgármester és további helyi szakemberek mutatták be a városban az EGT/Norvég Alap támogatásával véghezvitt fejlesztéseket. Ezek közül a legjelentősebb az a három mintatanya (a Babos-tanya néven ismert komplexum), melyeket 564 millió forintból zöldmezős beruházásként építettek fel 2009 és 2011 között.

Fodor Csaba

projektmenedzser ismertette, közösségi eseményeknek teret adó, gazdálkodó és lakótanyát húztak fel. A gazdálkodó tanya mellett üvegház is helyet kapott. Két termálkutat fúrtak, de napelem, napkollektor és biomasszafűtés is szolgálja a megújuló energiák népszerűsítését. A tanyák mára nemcsak élettel teltek meg, de uniós, költségvetési, magánbefektetői forrásokból - elsősorban a turisztikai funkcióhoz igazodva - további beruházásokat is generáltak mintegy 1,831 milliárd forint összértékben. Ezek között a már lezárult vagy folyamatban lévő projektek között többek között egy fűszerkert, egy fürdőház, állattartó és helyi termékeket előállító létesítmények, sport- és lovas létesítmények, csárda, ökumenikus kápolna és történeti múltat megörökítő skanzen szerepel.

morahalom_norveg_beruhazas06_gs

"Bebizonyítottuk, hogy a kistérség speciális, tanyás településszerkezete - a lakosság 40 százaléka él tanyán - úgy fejleszthető, hogy európai életminőséget tudunk produkálni. Fontos fenntartó erőként jelenik meg a modernizálás folyamatában a természetes életkörülmények megőrzése, a megújuló energia, a mezőgazdaság és a turizmus. Külön örömünk, hogy a mintatanyákra számos egyéb funkció telepedett rá, bizonyos értelemben önálló városrész alakult ki körülöttük" - számolt be róla Nógrádi Zoltán. A polgármester úgy folytatta: Mórahalom nem állt meg, újabb pályázati elképzeléssel jelentkezett a gazdaságosság, a turizmus és a társadalmi igények hármasának keresztmetszetében. A fejlesztési elképzelések középpontjában az idősgondozás áll. A polgármester és

Talmácsi István

főépítész vázolták fel a körülbelül 150 millió forint összértékű, kapacitásbővítési célú pályázatukat, mely az első norvég projekthez kapcsolódva, arra épülve, így például a két termálkutat is kihasználva termálfalut alakítana ki idősek számára. A

Nepomuki Szent Jánosról

elnevezett területre komplex beépítési terv is készült. A jelenlegi pályázatban a főépületre szeretnének támogatást nyerni, ez közösségi, egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális célokat is szolgálna - mondta el Nógrádi Zoltán. Mint kifejtette, arra számítanak, hogy a mintatanyákhoz hasonlóan ez a fejlesztés is magánberuházásokat vonzana a környezetében. Ideális esetben 200-250 idős elhelyezését oldhatják meg a termálfalu központi épületében úgy, hogy a termálvizet a fűtés mellett gyógyászati célok szolgálatába is állítják. Egy másik tervezett projekt a településre jellemző mezőgazdasági termeléshez kapcsolódik, az ebből származó hulladékot is szeretnék hasznosítani.

Bíró Mónika

projektmenedzser kifejtette: az "Innovatív kazán koncepció a mezőgazdasági zöldhulladék energetikai célú hasznosítására" elnevezésű pályázat keretében a városhoz tartozó, mezőgazdasági művelés alatt álló területekről származó biomasszát energetikai céllal kívánják hasznosítani. Vagyis tisztán megújuló energiaforrás adja majd a fűtést, a környezetet ezzel a módszerrel védik a káros szén-monoxid-kibocsátástól, és ami a legfontosabb: helyi munkaerőt alkalmaznak az üzemeltetéshez. A norvég nagykövet asszony úgy összegzett: a mórahalmiak jól sáfárkodnak a fejlesztési forrásokkal. "Nagy dicséret illeti önöket, hogy a korábbi eredményekre építenek, az pedig egyenesen ritkaság számba megy - eddigi tapasztalataimból mondom -, hogy nem csak a beruházás elkészüléséig figyelnek oda: a fenntarthatóságot is fontosnak tartják" - emelte ki Tove Skarstein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.