Közélet

A gyümölcsök erejét télen is kihasználhatjuk

A gyümölcsök erejét  télen is kihasználhatjuk

2013. november 18., hétfő
A gyümölcsök erejét  télen is kihasználhatjuk
kep_01

A gyümölcsök egészségvédő hatásairól az elmúlt években egyre többet hallani, szorosan kapcsolódva ahhoz a pozitív változáshoz, hogy jóval többen fektetnek hangsúlyt az egészségtudatos táplálkozásra és általában az életmódjukra, mint évtizedekkel ezelőtt. Azzal pedig, hogy a gyümölcsök mennyire áldásosak szervezetünk számára és mennyire fontos, hogy helyet kapjanak a mindennapjainkban, nem lehet vitatkozni.

A javaslatok szerint naponta legalább 3-5 alkalommal kellene gyümölcsöket fogyasztanunk ahhoz, hogy minden jótékony hatásukat élvezhessük és hosszútávon védve legyünk a betegségekkel szemben. Ezt kivitelezni azonban szinte lehetetlen, ráadásul számos gyógyhatású gyümölcs frissen nálunk nem is kapható. Gondoljunk csak a csendes-óceáni szigetvilágban és Ausztráliában őshonos nonira vagy a Ázsia szupergyümölcsére a goji bogyóra. Szerencsére, ez nem jelenti azt, hogy a tőlünk távol élő fajtákról le kellene mondanunk. 100%-os bio gyümölcsvelő, gyümölcslé formájában koncentráltan juthatunk hozzá a bennük rejlő legfontosabb tápanyagokhoz, aminosavakhoz és vitaminokhoz. Természetesen a legjobb, ha rendszeresen, megelőzés céljából fogyasztjuk a gyümölcsöket vagy azok kivonatát, de sok esetben már csak akkor fordulunk hozzájuk segítségért, amikor az első tüneteket tapasztaljuk. A hideg időszak beköszöntével a legtöbben elsősorban az immunerősítést tartják szem előtt. Az influenza, a meghűlés és más fertőző betegségek ellen a homoktövis csodás hatásokat tartogat. Immunerősítésben szinte verhetetlen, C-vitamin tartalmát tekintve 10-szer erőteljesebb, mint a narancs. A kórokozók jelenlétével együttjáró gyulladásokat is kitűnően csillapítja.

kep_02

A bodza hatásaira szintén számíthatunk, ha a vírusokat, baktériumokat szeretnénk legyőzni. Ráadásul, ez a hazánkban is elterjedt gyümölcs a vese működését is támogatja és nagyszerű vértisztító. A krónikus betegségek elsősorban az idősebb korosztályt veszélyeztetik. Ma már szinte népbetegségnek számít a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák. Talán nem is hinnénk, egyes gyümölcsökben mennyi fitotápanyag rejlik, amelyek kifejezetten ezekre a betegségekre nézve fejtik ki hatásukat. A fekete berkenye, másnéven arónia, egyike azoknak a gyümölcsöknek, melyek értágító hatással rendelkeznek. Ezzel csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, élénkíti a vérkeringést és hosszútávon miniamalizálja a vérrög kialakulásának kockázatát. A berkenyelé rendszeres fogyasztását a cukorbetegeknek kimondottan ajánlani szokták, mivel a vércukorszintet is képes kiegyensúlyozni. A gyümölcsök egészségi hatásaikat szinte a végtelenségig sorolhatnánk, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyümölcsök nagyon sokat tudnak tenni a fiatalságunk, szépségünk és vitalitásunk megőrzése érdekében is. Az aknés bőr sok nőnek okoz problémát bőven a tinédzserkor után is. A mangosztán - melyet a gyümölcsök királynőjének is neveznek, - antibakteriális hatásával számos bőrprobléma, többek közt a pattanások tüneteinek enyhítésére is alkalmas. A mangosztánlé fogyasztásával az olajos és a száraz bőrt is ápolhatjuk: Mangosztán, tovább...

kep_03

Ugyancsak a bőrünk barátja a jól ismert aloe vera, mely egyben közismert hámosító és sebgyógyító hatású, míg a már említett goji bogyó hatásairól a bőrszépítés tekintetében szintén fantasztikus történeteket lehet hallani. Fogyasztása után rövid idővel már láthatóan fiatalítja és kisimiítja az arcbőrt, miközben kellemes mellékhatásként nagyban növeli az energiaszintünket is. Tudjon meg még többet ezen az oldalon:

www.biofitness.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.