Kultúra

75 éve tért vissza a Felvidék és Rákóczi városa, Kassa

75 éve tért vissza a Felvidék és Rákóczi városa, Kassa

2013. november 11., hétfő
75 éve tért vissza a Felvidék és Rákóczi városa, Kassa

Hetvenöt éve országszerte magasra kúsztak a lobogók a trianoni gyalázatra emlékeztető országzászló emlékművek zászlórúdján - köztük a hódmezővásárhelyi főtéren álló monumentumon is -, amikor a felszabadult Felvidék birtokbavételét ünnepelte Magyarország. Horthy Miklós kormányzó fehér lován honvédéinek élén, harangzúgás közepette vonult be Rákóczi városába 1938. november 11-én. Hétfőn este hat órától a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend helyi csoportja a Kossuth téren, az egykori országzászló helyén emlékezik a háromnegyed évszázaddal ezelőtti felemelő pillanatokra.

A rendezvényen

Nagy Gyöngyi

történelemtanár idézi fel az osztrák főváros Belvedere palotájában meghozott döntés ‑ az 1938. november 2-i olasz-német döntőbíráskodás első bécsi döntésként vonult be a történelembe ‑ eredményeit, melynek alapján az etnikai határoknak megfelelően a Felvidék közel 12 ezer négyzetkilométernyi sávja visszatért Magyarországhoz. Két évtizeddel az első világháborút lezáró, Párizs környéki békediktátumok határozatát felülírva újra magyar zászló lengett Komárom, Nyitra, Losonc, Kassa, Munkács, Ungvár és Beregszász középületein és polgárainak szívében. "A szomszédból egy kisírt szemű öreg hölgy totyog át hozzánk, nyakában hatalmas piros-fehér- zöld szalaggal, amelyet gondosan és féltve rejtegetett húsz éven át a szennyesláda alján..." - írta naplójába a 75 évvel ezelőtti pillanatokról egy fiatal kassai leány. A november 11-én a Felvidék kulturális központjába bevonuló kormányzót díszmagyar ruhás kassai lányok fogadták. A kassai ünnep külön ünnepe volt, hogy részt vett rajta a revízió első és legfőbb külföldi szószólója,

lord Rothermere

is. Az akkor divatos bulvárlap, a Képes Krónika írta, a bevonulást megörökíteni jött francia festőt annyira megragadta a kassai lányok szépsége, hogy hetekre ott maradt a városban, lefestette őket úgy, díszmagyarosan, ahogy a bevonuláskor voltak... A hétfő esti megemlékezést követően a Károlyi Házban vetítettképes előadáson ismerhetik meg az érdeklődők a Felvidék visszatérésének legérdekesebb pillanatait, többek között az "Észak felé" című film azon jeleneteit is, amelyek harmincnyolc novemberében Hódmezővásárhelyen készültek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.