VM: nő a lakosság környezettudatossága, nagy siker a TeSzedd!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arteri_szemet15_gsSikeresen zárult az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akció, ez is utal arra, hogy egyre környezettudatosabb a magyar lakosság – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint az idei akcióban több mint százezren vettek részt az ország 1025 településén, összesen 1089 helyszínen.

A közlemény idézte Illés Zoltánt, a VM környezetügyért felelős államtitkárt, aki beszámolt arról, hogy a szervezők 200 ezer pár kesztyűt és 150 ezer zsákot osztottak szét az önkéntesek számára, akik összesen 5-6 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a Századvég Gazdaságkutató friss közvélemény-kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre környezettudatosabb.

Illés Zoltán hangsúlyozta: a kutatás szerint a lakosság 80 százaléka kíséri figyelemmel a környezetüggyel kapcsolatos problémákat, sokakat érdekel a szelektív hulladékgyűjtés, a vízvédelem, a tudatos vízhasználat és a levegő minősége. Az emberek 97 százaléka tartja fontosnak a természeti és a táji értékek ismeretét. Az adatokból kiderül az is, hogy a lakosság 66,5 százaléka nem tekinti tehernek a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket, szabályozásokat.

A megkérdezettek közül a budapestiek 10 felsorolt közéleti témából a harmadik, negyedik legfontosabbnak tartják a környezet- és természetvédelem ügyét, míg vidéken ezt a negyedik, ötödik helyre rangsorolják. Az adatok alapján környezetvédelmi ügyekben a lakosság nagy része az állami szerveket, önkormányzatokat és a civil szervezeteket tartja a leghitelesebbnek.

Illés Zoltán rámutatott: a környezettudatos gondolkodás magas szintű Magyarországon, az elmúlt 3 év kormányzati intézkedései ezt tovább erősítették.

A környezetügyért felelős államtitkár jelezte: a szaktárca a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közösen “zöldkommandó” felállítását tervezi, amely rendszeres ellenőrzéseket tartana a schengeni határ mentén. A tapasztalatok szerint ugyanis jelentős illegális hulladékszállítmányok haladnak keresztül Magyarországon – olvasható a tájékoztatóban.

Előző sztori

A közel ötszázéves reformációt ünnepelték Szegeden + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Legutóbbi hasonló cikkek