Közélet

Szegedi hallgatók ötleteiből fejleszthetik Szegedet + FOTÓK

Szegedi hallgatók ötleteiből fejleszthetik Szegedet + FOTÓK

2013. október 9., szerda
Szegedi hallgatók ötleteiből fejleszthetik Szegedet + FOTÓK
SZS20131009_city20_a_tikben_004

A világ legnagyobb metropoliszai után Szegedre látogatott a Siemens City 2.0 rendezvénye, amely a fenntartható fejlődést, élhető jövőképet hirdette a TIK-ben. Szegedi hallgatók is ötletelhettek a mamutcég fórumán, előadva: hogyan képzelnék el Szeged jövőjét?

Szeptember 20-án New York adott otthont a TED City 2.0 rendezvénynek, amely a fenntartható fejlődést, a városi lét kihívásait taglalta - világszerte háromszáz város csatlakozott a kezdeményezéshez, hazánkban Budapest és Szeged állt az innovatív városfejlesztő kampány mellé. A Tanulmányi és Információs Központban szerdán bárki előadhatta újító szellemű ötletét nyitott témakörökben, felvázolva azt, hogyan látja a Tisza-parti város jövőjét. "A világ legnagyobb városaiban járva már összegyűjtöttük, hogy miként képzelik el a fejlődési irányt. Egy vidéki magyar városban is kíváncsiak voltunk erre, így itt az SZTE épületében várjuk a hallgatók ötleteit: hogyan látják a tömegközlekedés fejlesztésének módjait, miképp vélekednek a megújuló energiákról, milyen helyi fejlesztésre csoportosítanának át nagyobb összeget" - magyarázta a rendezvényen

Nevelős Orsolya Stefanie

kommunikációs igazgató. Az ötperces előadásokban felvázolt legjobb ötleteket a cég ajándékcsomaggal jutalmazza, és a Siemens szakemberei elé is kerülhetnek.

A megnyitón Varró András rektorhelyettes kiemelte: az innováció emeli a Szegedi Tudományegyetemet a világ élvonalába, és bár elsősorban nem műszaki főprofilú intézményként működik, mérnöki és természettudományi karán végzett hallgatói a világ minden pontján megállják a helyüket. "Három mérföldkő volt Szeged tudományos életében: az első Trianon után Klebelsberg Kuno tevékenysége, a második pedig az SZBK idetelepülése a hetvenes években. Harmadik időszaka jelenleg is tart, az ELI kutatóközpont kiépítése beláthatatlan tudományos áttörések melegágya lehet a későbbiekben" - emelte ki a tudományos és innovációs rektorhelyettes. Az önkormányzatot Nagy Sándor, a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság alelnöke képviselte a rendezvényen. Mint mondta, a város képének alakításához is elengedhetetlen az innováció, a modern követelményekhez igazítják a közterületeket. Nyitottak az újításokra, és akár az is elképzelhető, hogy egy szegedi diáktól érkezik majd a jó ötlet. "A jövőt formálni kell, nem csak várni, hogy megtörténjen. Ezért nekünk is tennünk kell, elsősorban a fiataloknak, hiszen ők élik majd meg a változásokat" - hangsúlyozta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint bemutatta, a Siemens több mint másfél évszázada részese a városfejlesztésnek, elég ha csak Európa első kisföldalattijára gondolunk, amelyet Budapesten épített ki a cég. Jelenleg megújuló energiák felhasználásával és technikai újítások alkalmazásával tennék hatékonyabbá és zöldebbé az erőművek termelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.