/

Sport- és táplálkozászavarok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tervezes_management_uszt

Az étkezési zavarok évszázadok óta jelen vannak az emberiség életében, ám csak az utóbbi évtizedekben fedezték fel ezek élettani, pszichológiai és társadalmi jelentőségét. Az 1980-as években jegyezték fel a bulimia nervosa tüneteit, azt megelőzően csak az anorexia nervosa volt ismert az orvosi körökben.

Dr. Molnár Andor (SZTE JGYPK)

A táplálkozászavarok kialakulásának hátterében nemcsak társadalmi hatások, hanem idegrendszeri, illetve hormonális problémák is állhatnak.

A bulimia nervosa legismertebb tünete a túlzott falásroham, azaz a kontrollvesztett, ismétlődő, nagy mennyiségű táplálékfelvétel. Ezt a megtisztulás érdekében purgációs mechanizmusok, önhánytatás, hashajtás vagy vízhajtás követi. A bulimia nervosa felismerését nehezíti, hogy ez a táplálkozászavar nem jár túlzott súlycsökkenéssel.

Az anorexia nervosa jellemzője az életkornak és testmagasságnak megfelelő normális testsúly fenntartásának elutasítása, a kóros soványság. Az anorexia nervosa-s betegeknek zavart az önmagukról alkotott testképe és önértékelése. Félnek a kövérségtől, az elhízástól. A testsúlycsökkentés válik a gondolkodásuk és cselekvésük legfőbb témájává. Az anorexia nervosa egyre fiatalabb korosztályokban jelentkezik, a legveszélyeztetettebbek a 12-21 éves korú lányok, nők. Esetükben az evészavarhoz gyakran menstruációs zavar is társul.

anorexia

Forrás: http://joymcd.deviantart.com/art/

Napjainkban a médiának, a divatvilág térnyerésének és a jóléti társadalomnak köszönhetően egyre többet lehet hallani a táplálkozászavarok okozta problémákról. Magyarországon a szakmai szerveződés kezdetét mutatja a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciójának megalakítása 2005-ben és a 2006-ban megszervezésre került első hazai evészavar témájú kongresszus is.

Az utóbbi időkben egyre újabb és újabb evészavar típusok diagnózisait írták le. Csak néhány példát említsünk meg: Mivel az anorexia nervosa-t manapság tipikus női betegségnek tartják, így elkülönítették a férfiakra jellemző változatát, a manorexia-t.

anorexia2

Forrás: http://www.mirror.co.uk/

Az orthorexia azokra jellemző, akik tévesen azt képzelik, hogy nagyon egészségesen táplálkoznak, valójában a táplálkozásuk minőségi szinten nem kielégítő. A pregorexia-s nők a terhességgel természetesen együtt járó 5-8 kg-os testsúlynövekedéstől félnek és a kialakuló táplálkozászavar a magzat egészségét is veszélyezteti. A dunkorexia lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szervezet számára szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe. Az inverz anorexia, más néven izomdiszmorfia valójában egy testképzavar, amihez megváltozott táplálkozás is kapcsolódik. Az izomdiszmorfiások a sok edzés ellenére fejletlennek látják izomzatukat. További testépítésre törekednek, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni. Azért sorolható az inverz anorexia az evészavar kategóriába, mert a nagy izomtömeg felépítéséhez szélsőségesen fehérjedús táplálkozás szükséges. Emellett általában különböző hormontartalmú készítmények, tömegnövelő táplálék-kiegészítők „segítségét” is igénybe veszik, tovább rombolva ezzel testüket, egészségüket. A gyakran használt anabolikus szteroidok mellékhatásai közé olyan komoly elváltozások tartoznak, mint a csontritkulás, szexuális zavarok, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, és hangulatzavarok.

izom

Forrás: http://bigorexia.tumblr.com/

A táplálkozászavarok egy része klinikailag betegségnek minősül. Az újabban leírt számos típus többségéről csak jelenség szintjén beszélhetünk, nem minősülnek betegségnek.

A táplálkozászavarok megjelentek sportolók körében is. A sportolás és az evészavarok összefüggésének tekintetében ellentmondás áll fenn, hiszen a sportolás, a fizikai aktivitás egyik célja az egészségünk megszerzése és megőrzése, míg az táplálkozászavarok a testi, lelki egyensúly felbomlását eredményezhetik.

Anorexia nervosa és bulimia nervosa előfordulhat a sportolók körében is, ami a sportteljesítmény nagyfokú romlásához vezethet. A táplálkozászavarok gyakorisága női sportolókban nagyobb, mint férfiakban. Ez különösen igaz a „látványsportokra”, a nagy állóképességet igénylő sportokra, és azokra a sportágakra, ahol súlycsoportokra vannak osztva a versenyzők.

A sportolással gyakran összeköthető táplálkozási zavar, az anorexia athletica, melyet Sundgot-Borgen írt le először 1993-ban. Ez a motivációjában tér el az anorexia nervosa -tól, hiszen ebben az esetben a cél a jobb teljesítmény elérése
Az anorexia athletica-t klinikailag még nem nyilvánították táplálkozászavarnak. Ezek a sportolók tudatosan csökkentik a testsúlyukat. Fokozott a félelmük a súly-, és testzsír gyarapodásától, pedig az átlag alatt vannak. Azokban a sportágakban jellemző, ahol az alacsony testsúly előfeltétele a jó sportteljesítménynek, illetve a kisebb súlycsoportba kerülés is lehet a cél. Ellentétben az anorexia nervosa-val, ahol a gyógyulás érdekében szükséges a szakorvos, dietetikus, pszichológus segítsége, az anorexia athletica-s sportolók estében általában önmaguktól, problémák nélkül normalizálódik a testsúlyuk az edzésfázistól függően, vagy sportpályafutásuk befejezése után. Az anorexia athletica esetében a súlycsökkentés stratégiája a túlzott testedzés és a speciális étrend. Emellett nincs önértékelési zavar, testképzavar.

Az anorexia nervosa, az anorexia athletica és a bulimia nervosa között megfigyelhetők átmeneti formák, kombinációk. A táplálkozászavarban szenvedők pszichikailag gyakran feltűnőek és szenvednek depresszióban.

A 90-es évek végére szintén Sundgot-Borgen vezette be a köztudatba a női atlétatriász fogalmát. Egyes sportágakban ugyanis az elit női sportolónál viszonylag gyakran fordul elő a menstruációs zavar, az étkezési zavar és csontanyagcsere-zavar, azaz osteoporosis tünetegyüttese. Az előbbi két tünet gyakrabban fordul elő együtt, ugyanis a táplálkozászavar mellékhatásaként, szövődményeként jelentkezhet a menstruációs probléma. Az evészavar okozta átlag alatti testsúly hosszabb távon károsan befolyásolja a hormonháztartást, a csontanyagcserét, azaz fiatalabb korban a növekedést és a fejlődést.

fitnesz

A táplálkozászavarok kezelésénél nagyon fontos a csapatmunka jelentősége, ahol a szakorvosok mellett fontos szerep jut a családnak, sporttársaknak, barátoknak és az edzőnek. Fontos lépés megtalálni a kiváltó okot, megvizsgálni a szülőkkel, az edzővel való kapcsolatot. A megfelelő terápiával az evészavarok teljesen tünet mentesíthetőek.

Felhasznált források
1. Túry F., Pászthy B. (2008): Evészavarok és testképzavarok. Pro Die, Budapest
2. Sundgot-Borgen J. (1993): Prevalence of eating disorders in elit female athletes. International Journal of Sport Nutrition, 3: 29-40.
3. Resch M. (2007) Evészavarok a sportban – sport az evészavarokban. Orvosi Hetilap, 148:1899-1902.
4. Torstveit, M. K., Sundgot-Borgen, J.: The female athlete triad: are elite athletes at increased risk? Medicine and Science in Sports and Exercise, 2005, 7, 184-193.

A sajtócikk „Az Újszegedi Torna Club Komplex Egészségre nevelő és szemléletformáló programja az U12-19 és felnőtt korosztály részére” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1043) „A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra-kivéve: technikai sportágakkal, extrémsportokkal, versenysporttal összefüggő programok”témakörében került megjelentetésre.

kreativclass

Default thumbnail
Előző sztori

Fidesz: erősödik a felsőoktatás

Következő sztori

Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

Legutóbbi hasonló cikkek