Gazdaság

NGM: a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz 2014

NGM: a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz 2014

2013. október 18., péntek
NGM: a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz 2014

A kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz 2014, a jövő évi adótörvények jelentősen mérsékelik a kiskeresetű családok adóterheit - közölte a szaktárca az MTI-vel pénteken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvény tervezetét. Az NGM kiemelte: a törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme a gyermekvállalást támogató családi járulékkedvezmény bevezetése. A jövő évtől a legalacsonyabb jövedelmű családok az egészségügyi- és nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk. Az új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet többet, ugyanez három gyermek után 16 ezer forintos keresetnövekedést jelent. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut jövőre. Mint írták, a kormány további számos apró módosítással is igyekszik javítani a családok életfeltételein, így további kedvezmények épültek be az első lakáshoz jutás elősegítése érdekében, illetve az elengedett hiteltartozások adómentességének biztosításáért. A javaslat szerint illetékmentessé válna a házastársak közötti vagyonátadás és -átruházás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetésével bekövetkező vagyonszerzés. Az első lakást vásárlók pedig - életkortól függetlenül - automatikus, 12 havi pótlékmentes illeték-részletfizetést vehetnek majd igénybe. A családok mellett a vállalkozók is számos könnyítéssel találkozhatnak a törvényjavaslatban: jövőre több kedvezmény, adminisztrációcsökkentés járul hozzá a hazai vállalkozások terheinek csökkenéséhez. A tárca közleménye szerint összességében elmondható, hogy 2014-ben kardinális változások már nem várhatóak, eljött a "finomhangolás" időszaka. A fennálló pénzügyi egyensúlynak és a magyar gazdaság növekvő teljesítményének köszönhetően Magyarország mára elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a hazai adórendszerben már nincs szükség további nagyléptékű intézkedésekre, 2014-es adópolitika sokkal inkább a hosszú távú, stabil, kiszámítható, bizalomerősítő intézkedések irányába fordul - közölte az NGM. A benyújtott módosítási javaslatok elsősorban a magyar lakosság illetve a vállalkozók széles tömegeinek életvitelének stabilizálódásához járulhatnak hozzá, ennek elősegítéséhez az adócsomag intézkedései számos könnyítést, egyes esetekben kedvezményt, mentességet tartalmaznak - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.