Közélet

Nézőpont: erős többséget szerezhet a Fidesz a választásokon

Nézőpont: erős többséget szerezhet a Fidesz a választásokon

2013. október 16., szerda
Nézőpont: erős többséget szerezhet a Fidesz a választásokon

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása és mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP 116 mandátumot szerezne, ha most lennének az országgyűlési választások, ez a szám tizenhéttel kevesebb, mint a mandátumok kétharmada.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az olvasható: a 2013. október 7. és 10. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív kutatásra épülő mandátumbecslés szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció közösen 49, a Jobbik 15, az Együtt-PM 13, az LMP pedig 6 mandátumhoz jutna a 199 fős parlamentben. A frakciózsugorodás így elsősorban a kormánypártokat és a Jobbikot érinti, a baloldal akár növelheti is a képviselőinek számát. A mandátumbecslés a választási részvételüket biztosra ígérő potenciális szavazók pártpreferenciájának figyelembevételével készült. Eszerint a leadott voksok 44 százaléka jutott volna a kormánypártoknak, 35 százaléka az MSZP-Együtt-PM-DK-tábornak, 14 százaléka pedig a Jobbiknak. Az LMP valószínűleg bejutna a parlamentbe, hiszen a potenciális szavazók 6 százaléka támogatja a pártot. A közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett ötöde támogatja a baloldali pártokat (13 százalék az MSZP-t, 5 százalék az Együtt-PM szövetséget, további 2 százalék pedig a DK-t), tizede a Jobbikot, 5 százaléka pedig az LMP-t. A közlemény szerint az ellenzéki pártok a választásra jogosultak 7 százalékának bizonytalan, de kormányváltó hangulatban keresgélő táborára építhetik a következő hónapok kampányát. A maguknak pártot nem találók kétharmada ugyanakkor nem szeretne kormányváltást 2014-ben - írták. A Nézőpont Intézet hozzátette: egy most vasárnapi szavazáson az összes megkérdezett 56 százaléka venne részt. Az aktív szavazók 41 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, 13 százaléka az MSZP-vel, 12 százaléka a radikálisokkal, 7 százaléka az Együtt-PM politikájával, 6 százaléka pedig az LMP-vel - derül ki a kutatás eredményeiből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.