Közélet

Mi vár az önkormányzatokra? – RITEKCONF a jogszabályváltozásokról + FOTÓK

Mi vár az önkormányzatokra? – RITEKCONF a jogszabályváltozásokról + FOTÓK

2013. október 11., péntek
Mi vár az önkormányzatokra? – RITEKCONF a jogszabályváltozásokról + FOTÓK
ritek_konferencia02_gs

Az új államháztartási számvitelt szabályozó kormányrendelet tartalmában és felépítésében gyökeresen eltér a jelenlegi szabályozástól. Erről, s az önkormányzatok előtt álló feladatokról a RITEK Zrt. szakmai konferenciát rendezett az IH Rendezvényközpontban.

A Magyar Államkincstár (MÁK) által biztosított ügyviteli programokat használja számos önkormányzat, ám jövő évtől a jogszabályi keret változása miatt erre csak korlátozottan lesz lehetőségük – mutatott rá

Mihálffy Lajos

, a RITEK Zrt. vezérigazgatója. Az ezredfordulón alapított önkormányzati tulajdonú cég fő profilja az önkormányzati közigazgatást lefedő standard és komplex informatikai környezet létrehozása, így a 2014-től életbe lépő változásokra is tud reagálni a RITEK. Mihálffy elmondta, ezen a területen a legfontosabb a megbízhatóság és a stabilitás. E-önkormányzati gazdálkodási rendszerük korszerű, széles körben alkalmazható integrált megoldást nyújt, elérhető áron. Ez támogatja a költségvetési gazdálkodás, és irányítás minden tipikus feladatát.

Kancsár Attila

, a RITEK Zrt. értékesítési vezetője emlékeztetett, a Magyar Államkincstár (MÁK) különféle programokat nyújt térítésmentesen az önkormányzatok számára. Ezek azonban DOS-os programok, szigetszerű alkalmazások, vagyis nincsenek egymással összeköttetésben, emiatt használóik számára sok pluszmunkát adnak. 2014-től egyes programok használata megszűnik, így valamilyen megoldást kell keresniük az önkormányzatoknak. Az ASP – Önkormányzati ASP Központ Megvalósítása nevű projekt elindult, azonban még ha minden a tervezett határidők szerint alakul, akkor is csak a közép-magyarországi régióban adhat megoldást, így lépéskényszerben vannak az önkormányzatok.

Új szemléleteket hoznak a jogszabályok

Két fontos, az önkormányzatok életét befolyásoló jogszabály változik,

Semleczi-Kovács Zsolt

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartási szabályozási főosztályának vezetője elmondta, a Magyarország stabilitásáról szóló, valamint a Államháztartási törvény. A főosztályvezető utóbbiból kiemelte, a költségvetési támogatás visszavezetésének elrendelése esetén a kamat mértéke a jegybanki kétszeresére növekszik. A helyi nemzetiségi önkormányzatok támogatásai az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) kerülnek, míg a vis major támogatások felhasználási határidejét kormányrendelet az ÁHT-től eltérően is megállapíthatja. Ezen felül változás lehet, hogy a kiadások nem lesznek teljesíthetőek értékpapírral. A jogalkotó alapvető célkitűzéseit

Horváthné Adácsi Judit

, az NGM államháztartási számviteli szakértője ismertette a jelenlévőkkel. Az egységesítés fontosságát hangsúlyozta, hiszen jelenleg más és más elveken alapuló jogszabályok szerint kell dolgozniuk az érintetteknek. „Kitűzött cél a bevételek és kiadások azonos módon történő elszámolása, ezen kívül a vagyonváltozás és a vagyon mérése is egységessé válik” – tette hozzá. A jogalkotó alapvető célja, hogy a nemzeti vagyon mérhetővé váljon. Horváthné Adácsi Judit hangsúlyozta, Európai Uniós irányelvekhez is igazodnia kell hazánknak, mely célként fogalmazza meg az eredményszemlélet bevitelét az államháztartási számvitelbe. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy efelé kell elmozdulni, s bár még nem kötelező előírás a tagállamokra nézve, a kormánynak ezért kellett elmozdulnia ebbe az irányba. A RITEK Zrt. által az IH Rendezvényközpontban „Válaszok és gyakorlat a 2014-es pénzügyi-számviteli jogszabályváltozások tükrében” címmel rendezett szakmai konferencián az érdeklődők a RITEK pénzügyi-számviteli megoldásait is megismerhették, valamint kötetlen eszmecserére is lehetőség nyílt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.