Egyetem

Merre tovább? - Segít a Pályaválasztási Kiállítás és Vásár

Merre tovább? - Segít a Pályaválasztási Kiállítás és Vásár

2013. október 11., péntek
Merre tovább? - Segít a Pályaválasztási Kiállítás és Vásár
SZS20131010_palyavalasztasi_kiallitas_005

Az általános iskolások és a végzős középiskolások pályaválasztási útvesztőjében mutat irányt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Pályaválasztási Kiállítás és Vásár három napos rendezvénysorozata. A tanulók mellett idén a szülők és a pedagógusok tájékoztatására is kiemelt figyelmet fordítanak.

A munkaügyi központ statisztikái szerint a megye általános iskoláiból mintegy közel négyezren ballagnak el, a középfokú oktatási intézményekben pedig több mint hatezer diák tanul utolsó évfolyamon. Egy friss statisztika szerint ezeknek a gyerekeknek legalább a 60 százaléka sző továbbtanulási terveket. A többek vagy szakmában helyezkednének el az érettségit követően, vagy állást keresnek, ezért a hivatal olyan pályaválasztási börzét szervez nekik, ami segíthet eligazodni a szakmák, valamint a felsőoktatási intézmények útvesztőjében. A Pályaválasztási Kiállítás és Vásár rendezvénysorozatot immáron 14. alkalommal rendezi meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, de idén rendhagyó módon két helyszínen, három nap keretében gazdag programkínálattal készülnek gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. „Célunk az, hogy mindenkinek információt adjunk, akinek pályaválasztás előtt álló gyermeke van, hogy segíteni tudja a döntésben. Itt mindent megtudhatnak arról, hogy milyen kompetenciák szükségesek, vagy hogy vannak-e egészségügyi elvárások egy adott szakmával szemben. A harmadik napon egy kerekasztalbeszélgetéssel fókuszálunk még jobban erre, ahol a látogatók szakemberekkel találkozhatnak, a gyerekek pedig játékos formában önismereti kérdőíveket tölthetnek ki” – foglalta össze portálunknak a három nap programját

Balázs Gitta

, a munkaügyi központ Szolgáltató Központ osztályvezetője.

SZS20131010_palyavalasztasi_kiallitas_003

A börze első két napján az IH Rendezvényközpontban több mint 50 kiállítót vonultatnak fel a középiskolák, szakképző intézmények, felsőoktatási intézmények és munkaadók is. Nyolc olyan munkaadó érkezik, akik elsősorban hiányszakmákat, illetve a megye legjellemzőbb tevékenységi köreit mutatják be szakmabemutatóval egybekötve. A gyerekek így meg tudják nézni, milyen eszközökkel dolgozik például egy fodrász, a szakiskolák diákjaival pedig a tapasztalatokról folytathatnak eszmecserét. A munkaügyi központ standjainál számítógépes képesség- és érdeklődési kört vizsgáló tesztek segítenek a tanácstalan továbbtanulóknak, illetve a Nemzeti Pályainformációs Központnál arról is pontosabb képet kaphatnak, milyen uniós képzési-, oktatási és ösztöndíj lehetőségekre pályázhatnak a jövőben. E napokon nagy figyelmet kapnak a pedagógusok, többek között a pályaorientáció oktatásban alkalmazható gyakorlati aspektusairól, s a munkaerő piaci aktualitásokról. A Szent-Györgyi Albert Agórában komplett karrierváros épül fel a szombati Családi pályaválasztási napra, ahol a városlakók időkapszulába helyezhetik el pályaválasztással kapcsolatos terveiket, hogy 10 év múlva kinyitva visszaemlékezhessenek gyerekkori vágyaikra. A miniváros is azt hivatott elősegíteni, hogy a diákok megtapasztalhassák a különféle tudományterületekhez tartozó szakmákat. Ha az érdeklődők legalább öt túrapontot végigjárnak, s feljegyzik azokat a talentumgyűjtő füzetbe, ajándéksorsoláson vesznek részt. Akiket viszont a sport hoz lázba, egy KRESZ teszt kitöltése után kerékpáros ügyességi versenyen indulhatnak. A nyelvvizsgára készülők szintfelmérőn hat nyelvből mérhetik le tudásukat a Katedra Nyelviskola közreműködésével, az Ínyenc-sarokban sütögethetnek, a Nyomdás műhelyben és a trendszalonban pedig kreativitásukról tehetnek tanúbizonyságot.

SZS20131010_palyavalasztasi_kiallitas_007

„Úgy tapasztaljuk, hogy a diákoknak nincsen kiforrott elképzelésük a jövőjüket illetően. A pályaválasztási kiállításon viszont megismerkedhetnének a szakmákkal, üzemlátogatásokat tehetnek, és a képzőintézményekkel is találkozhatnának. A pedagógusoknak szakmai előadássorozattal készülünk az IH-ban, ugyanis az oktatás területén hatalmas változások történtek az elmúlt időkben. Segítünk nekik, hogy tisztában átlássák ezeket, szakembereknek tehetnek fel kérdéseket” - folytatta az osztályvezető. Balázs Gitta elárulta, ezzel még nincs vége a programkavalkádnak, hiszen a gyerekek 26 cég 4 tanműhelyébe nyerhetnek betekintést, de az évek óta nagy sikert arató „árnyék program” arra is lehetőséget ad, hogy 21 tanuló végigkövesse egy szakember napját. A munkaügyi központ kreatív rajzpályázatot, valamint filmpályázatot is hirdetett az általános és középiskolásoknak. A rajzversenyre 139 mű érkezett, melyeket a vásár megnyitóján slide show keretében mutatnak be. Eddig összesen 10 filmes munka érkezett a középiskolásoktól, amiben tanulói szemmel láttatják az intézmény mindennapjait. Ezeket a munkákat az Agórában vetítik le, a legjobbakat pedig jutalomban részesítik. Az október 17. és 19. között megrendezendő Pályaválasztási Kiállítás és Vásár a szálloda, vendéglátás és gyógyászat, az informatika, a közlekedés és autószerelés, a gépészet, az élelmiszeripar, a kommunikáció és média, a könnyűipar, az építészet, a bútorgyártás, a vendéglátás és a kereskedelem világát hozza el a bizonytalan tanulóknak, hogy pontosabb képet kapjanak a való világról. A szakmák mellett a Szegedi Tudományegyetem hét kara is bemutatja képzéseit a továbbtanulóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.